Volledig scherm
Vrijwilliger Paul Heering op de tabaksakker bij het Amerongse museum. © Tamara Reijers

De mindere tabak is al geoogst in Amerongen

AMERONGEN - Ooit waren de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug en de Wageningse Eng bezaaid met tabaksplantages. Die historie wordt levend gehouden in het Amerongse tabaksteeltmuseum in de oude dorpskern.

Daar is ook nog een kleine tabaksplantage, waar de eerste tabak van dit jaar net is geoogst. Het gaat om de tabaksbladeren die dicht tegen de grond groeien (het zogeheten zandgoed). De beste tabak, het bestegoed, wordt pas eind september geoogst. Dat zijn die tabaksbladeren die hoog groeien en meer zon pakken. De geoogste tabak wordt vervolgens te drogen gehangen in de oude tabaksschuur, waar het museum in gevestigd is.

Op de akker staan nog een aantal tabaksplanten in bloei. Deze heeft men met opzet door laten groeien, zodat van deze planten zaad kan worden gewonnen voor de volgende oogst.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei