Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Jan Ruland van den Brink

De nieuwe natuur: een gemiste kans

BLOGToen ik klein was, was het bijzonder. Ja, reigers zag je wel in de weilanden. Maar een ooievaar, die was uniek. Kinderen kregen ze nog wel in het noorden van het land waar ik opgroeide, dus daar hoefde het niet aan te liggen. Ze waren er gewoon amper. Zag je een ooievaar, dan had je wat te vertellen in de klas.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Albert Heller. © Foto Raphael Drent
Quote

Overal waar ik in het land kom, begint de nieuwe natuur op elkaar te lijken

Nu is er weinig meer aan voor mijn kinderen. In de Achterhoek vliegen ze in groten getale en ook in de Vallei en Rivierenland zitten ze in groepjes bij elkaar. De ooievaarsopvang in Herwijnen heeft het ook weer lekker druk.

Dat moet komen, bedacht ik, door die natte weilanden die ze steeds meer aanleggen in het kader van nieuwe natuur. Ook ganzen en allerlei ander gevogelte voelt zich er thuis. Vogelaars zijn er maar wat blij mee.

Ik wat minder. Overal waar ik in het land kom, begint de nieuwe natuur op elkaar te lijken. Heel kort door de bocht - ik weet het, excuses - zetten ze wat weilanden onder water en maken ze alles er omheen drassig. Wat mij betreft een gemiste kans. Ik zou zeggen: plant bomen. Geef het twintig jaar en je hebt een prachtig bos. Flevoland kent al enkele bossen waarvan je nooit zou verwachten dat ze er pas enkele tientallen jaren bestaan. Het kan dus.

Bovendien, als het koud wordt en regent, wie wil er dan nog op die kale natte vlaktes vertoeven? Bomen bieden beschutting en schijnen ook nog eens nodig te zijn voor wat extra verkoeling op aarde. Bijkomend voordeel: die ooievaar, die vindt het hier dan sneller weer te koud en vliegt verder naar warmere oorden. Wordt het dier meteen weer wat zeldzamer. Hebben ook mijn kinderen nog eens een goed verhaal te vertellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei