Volledig scherm
PREMIUM
Zwarte mosterd (voorgrond) langs de Rijn. © Maja Stavleu

De rivier is niet alleen mooi, maar ook nuttig

Natuur van nabijOns rivierenlandschap is zo indrukwekkend mooi. Ik geniet er altijd van als ik de mooie vergezichten zie, die helemaal bij ons land horen. 

In de Blauwe Kamer kom ik vaak. Vanaf de zomerdijk zie je de Nederrijn met de kribben, stenen dammen die weelderig begroeid zijn met oeverplanten. De rivieroever begint op dit moment al weer flink geel te kleuren. Dat komt door de planten van de zwarte mosterd met de kleine ronde zaadjes, waaruit mosterd kan worden gemaakt. Heel enthousiast word ik als ik soms tussen de brandnetels de windende rode stengels van het groot warkruid vind, ook wel duivelsnaaigaren genoemd. Het is een parasiet die geen bladgroen heeft en dus geen glucose kan maken. Zijn voedsel haalt hij daarom uit de vaten van andere planten. 

Achter de zomerdijk liggen de uiterwaarden, die bij hoge waterstanden overstromen. Dit zorgt voor tijdelijke waterberging als er in de wintermaanden extra veel water onze kant op komt. Door de aanvoer van voedselrijk slib groeien er veel ruigteplanten, zoals bramen en distels. Doordat de zomerdijk in 1992 is verlaagd, stroomt het water vaker de uiterwaarden in. Een winterdijk is vanwege de Grebbeberg niet nodig. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei