Volledig scherm
© Thinkstock

De Wageningse hond 'blijft een melkkoe'

WAGENINGEN - Wageningse hondenbezitters blijven een relatief hoge rekening betalen. De hondenbelasting blijft hoog, tegenstanders kwamen in de gemeenteraad net één stem te kort.

Marieke van der Leeden (Stadspartij Wageningen) en Marc Kiel (VVD) hadden een motie ingediend om de kosten voor de hondenbezitters wat omlaag te brengen. Hun motie kreeg steun van het CDA (Martijn Weenink: ,,De hond hoeft in Wageningen geen melkkoe te zijn’’) en van 4 van de 5 GroenLinks-raadsleden. Wim Haver (GL) stemde niet mee met de motie en dat gaf de doorslag.

Hondenbeleid

Volgens de voorstemmers betalen Wageningers veel meer hondenbelasting dan de gemeente uitgeeft aan hondenbeleid in de zin van voorlichting of hondenuitlaatstroken. Het zou gaan om een verschil van ongeveer 30 procent. Ze wilden het college dan ook vragen om met een voorstel te komen waarbij de hondenbelasting berekend is op de uitgaven die de gemeente doet voor het hondenbeleid. Van der Leeden heeft ook kritiek op de progressieve opbouw van de hondenbelasting: ,,Voor 1 hond betaal je 86 euro per jaar, voor 2 honden 231 euro en voor 3 honden 427 euro. Waarom? Ik snap niet waarom het duurder wordt per hond als je meer honden hebt.’’

Discussies

Normaliter haalt de Wageningse gemeenteraad haar neus op voor discussies over hondenpoep, dat vaak als een wat triviale, onbeduidende zaak wordt gezien. Burgemeester Geert van Rumund constateerde desondanks na de levendige discussie toch: ,,Het onderwerp hondenpoep leeft enorm.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei