De witte kaarsen van de paardenkastanje bloeien nu
natuur van nabijTussen al het tere, zachte groen, vallen de witte bloesems extra op. De meidoorn, de bloesems van de fruitbomen: langs wegen zijn de bermen, wegen en sloten omzoomd door het witte kant van het fluitenkruid.
En dan zie je hem ineens overal bovenuit torenen: de paardenkastanje met zijn witte kaarsjes. Er is ook een rode variant die wat kleiner blijft, een kruising van de rode Noord-Amerikaanse en de witte paardenkastanje.
De witte kan zo’n 30 meter hoog worden. Oorspronkelijk komt deze boom uit het Balkangebied. Hij werd rond 1570 van Constantinopel naar Wenen gebracht en in 1616 naar Parijs. Lange tijd heeft men gedacht dat de boom uit Turkije kwam, pas in 1879 ontdekte men de natuurlijke bestanden in Noord-Griekenland.
De Latijnse naam hippo castanum is verbonden met het woord hippos, wat paard betekent. Kastanos is kastanje. De bomen kunnen wel 250 jaar oud worden en een enkele keer is er wel eens 300 jaar geschat. Het is een boom die als solitair tot zijn volle recht kan komen en in parken en lanen als een schaduwrijke boom fungeert. Hij kan ook nog eens goed tegen luchtvervuiling.
De bruine vruchten - de glimmende kastanjes - waar we als kind mee speelden en dieren figuurtjes van maakten, doen het nog steeds goed. Nog steeds is het leuk om kastanjes te rapen aan het begin van de herfst. Het is ook een geliefd maaltje voor het wild in de bossen.
Tegen ontstekingen van de darmen en diarree
Vroeger, in de oude huisapotheken, werd er goed gebruik van gemaakt. Tegen koorts en jicht; men deed in vorige eeuwen een kastanje in de broekzak tegen reuma. Tegenwoordig gebruikt men ‘m tegen ontstekingen van de darmen en diarree. Ook om een goede doorbloeding te stimuleren.
De kastanje is ook al eeuwen in gebruik als verfstof voor wol en textiel. Je krijgt er prachtige gele en oranje/bruine tinten van die goed houdbaar blijven. Daar gebruikte men het blad voor en de verse bolsters, waar de kastanjes in zaten.
In deze rubriek schrijven verschillende natuurkenners uit de regio wekelijks over natuur op de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en in de Vallei. Meer afleveringen van de natuurrubriek zijn terug te vinden in het dossier Natuur van Nabij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bennekom doet DTS Ede pijn in titelstrijd: ‘Ik kan niet precies aangeven wat er misging’
De titelstress in de eerste klasse D lijkt zijn tol te eisen bij DTS Ede. De Edese club heeft door de terechte nederlaag in de derby tegen Bennekom (0-2) verzuimd de macht te grijpen. -
ANWB verwacht woensdag files door Hemelvaart; drukte op Veluwe en in regio Arnhem-Nijmegen
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Automobilist onder invloed van drugs raakt van A30, rijdt door bosschages en komt tegen boom tot stilstand
LUNTEREN - Een automobilist is zondagmorgen op de A30 tussen Barneveld en Lunteren van de weg geraakt. Hij reed zo’n honderd meter door bosschages langs de weg, alvorens hij tegen een boom tot stilstand kwam. -
PREMIUM
Marissa Diepeveen blij met eerste kinderkrant Jong0318: ‘We gaan er iets leuks van maken’
De vraag was niet of-ie kwam, maar wanneer. Hoofdredacteur Marissa Diepeveen uit Veenendaal is blij dat basisscholieren in Ede, Veenendaal en Renswoude vorige week hun eigen lokale kinderkrant onder ogen kregen: Jong0318.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM2
Veenendalers blij met de terugkeer van de wielerwedstrijd, veel publiek bij start en finish
Het was drie jaar wachten maar de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal was vandaag weer terug in de stad. En het was druk, vooral bij de start en de finish. ,,Ik denk dat veel mensen de race toch hebben gemist."
In samenwerking met indebuurt Ede