Volledig scherm
Lynx. © Thinkstock

De wolf is terug, wie volgt? Goudjakhals, lynx of zelfs de bruine beer

De wolf lijkt een vaste bewoner van Nederland te worden. Nadat vorige week een wolf pontificaal een wolf van Wageningen via Bennekom naar Veenendaal liep, werd er dit weekend een wolf gezien in Limburg en eentje in Beek-Ubbergen

En de terugkeer van de wolf is pas het begin want er staan nog meer dieren te trappelen aan de grenzen.

Nee, je mag nog niet zeggen dat de wolf permanent in Nederland woont maar dat is een kwestie van tijd. Bovendien hangt het er vanaf welk criterium je gebruikt. 

,,Formeel mag je pas spreken van permanente bewoning als een diersoort hier zich een aaneengesloten periode heeft voortgeplant. Maar je kunt ook spreken van een vaste bewoner als het dier een vast territorium heeft gekozen. Dat is nu nog niet aan de hand in Nederland maar dat gaat niet lang meer duren”, legt Leo Linnartz van Ark Natuurontwikkeling uit.

 ,,Je ziet nu wel dat de wolf continu aanwezig is in Nederland. Wekelijks zijn er meldingen van rondtrekkende wolven.” Het lijkt een kwestie van tijd voordat er een roedel wolven rondloopt in Nederland.

En dat is nog maar het begin. Want het gaat zo goed met de roofdieren in Europa dat we na de wolf nog veel meer dieren kunnen verwachten.

De jakhals

,,De goudjakhals is de eerstvolgende”, stelt Linnartz. Vorig jaar werd er al een goudjakhals gezien op de Veluwe. De jakhals, net als de wolf een hondachtige. ,,Sinds tien jaar is het dier met een geweldige opmars bezig. In no tempo is het dier Oost Europa aan het veroveren.” Vanuit Oost Europa is het dier nu via Duitsland onderweg naar Nederland. De jakhals vorig jaar was de eerste maar zeker niet de laatste.

De Lynx

Ook de lynx is al meerdere keren in Nederland gezien, vooral in Zuid-Limburg. Deze katachtige is zo groot als een herdershond en heeft al een leefgebied gevonden in de Belgische Ardennen en in Duitsland. Geholpen door herintroductieprogramma’s. 

,,Met de lynx gaat het wat minder snel omdat katachtigen zich minder snel voortplanten dan hondensoorten zoals de jakhals en de wolf”, legt Linnartz uit. Bovendien heeft de lynx in Zuid-Duitsland last van de illegale jacht. Toch houden natuurliefhebbers al jaren rekening met de komst van de lynx. Juist de Veluwe zou een goed leefgebied kunnen zijn buiten Zuid-Limburg.

De bruine beer

Volledig scherm
Bruine beer in het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. © ANP

Een beer in Nederland? Dat klinkt toch echt onwaarschijnlijk. Toch was de bruine beer tot in de middeleeuwen een bewoner van ons land. En nadat het dier steeds verder terug is gedrongen tot aan de randen van Europa is ook de beer met een voorzichtige terugkeer bezig. In de Pyreneeën en de Alpen was de beer bijna uitgestorven maar nu gaat het langzaamaan de goede kant op. Ook in Scandinavië en Oost Europa gaat het goed met de berenpopulatie. 

Tien jaar geleden liep er voor het eerst weer een wilde beer door Duitsland. ,,De terugkeer van de beer is nu nog een brug te ver” , zegt Leo Linartz, ,,maar op de hele lange termijn is dit niet uit te sluiten.”

Hoe lang het nog gaat duren voordat de Veluwe bewoont wordt door alle bovenstaande dieren is koffiedik kijken. ,,Voorlopig geniet ik gewoon al van dit moment. De wilde kat (hierboven niet genoemd) wordt regelmatig gespot in Limburg en nu hebben we ook bijna wekelijks meldingen van een wolf. Dat is al heel mooi. Maar ooit zal het zover zijn dat die andere dieren er ook bij komen”, besluit Leo Linnartz .

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei