Volledig scherm
Raşit Görgülü en Alexander Vos de Wael bundelen de krachten. © Herman Stöver

Deze politieke combinatie in Ede zag u niet aankomen

EDE - Raşit Görgülü, voormalig fractievoorzitter van de PvdA sluit zich aan bij de Democratische Kiezers Ede van Alexander Vos de Wael. Samen hopen ze een vuist te maken, voor Ede. 

Nota bene als fractievoorzitter stapte Raşit Görgülü deze zomer uit de PvdA.  Hij zat al in zijn maag met de landelijke koers van de partij toen hij een lage plek kreeg aangeboden op de kieslijst voor de komende verkiezingen. Dat voelde als een afwijzing. De fractie Görgülü was geboren.  Het was de tweede eenmansfractie in de Edese raad. Eerder was Alexander Vos de Wael al uit de VVD gestapt. Vos de Wael werd gepasseerd door Hester Veltman – lijsttrekker bij de komende verkiezingen- in de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester mocht kiezen. Dat was niet erg, zei de Bennekommer later. Wat voor hem de druppel was, was dat er andere afspraken waren gemaakt. Dat die niet nagekomen werden, deed hem opstappen. 

Klik

Vos de Wael startte eind vorig jaar een eigen partij in Ede. Görgülü, die eigenlijk de hoop had opgegeven voor een toekomst in de politiek, ging met hem in gesprek. . ,,Ik voelde er al snel voor. Ik merk dat ik met Alexander samen kan werken. Het klikt. Hij werkt ontzettend hard, zoekt heel veel uit. Hij is in mijn ogen het beste raadslid van de afgelopen jaren.’’ 

Voor de inwoners zijn

Toch lijkt het een gekke combinatie. Een linkse en rechte politicus die het nu opeens heel goed samen kunnen vinden. Görgülü meent dat het niet zo vreemd is. ,,De vraag is hoe links ik ben en hoe rechts hij precies is. Als je kijkt naar duurzaamheid, zie je dat er genoeg raakvlakken zijn.’’ Vos de Wael is dat met hem eens. ,,Dit is een partij waar iedereen van harte welkom is. Op lokaal niveau spelen er hele andere zaken dan landelijk. Natuurlijk, heb je je grondbeginselen. Maar we moeten als raadsleden ook veel meer de functie van volksvertegenwoordiger invullen. Je moet er voor de inwoners zijn.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei