Dierenasiel Ede overspoeld door kittens

EDE – Het dierenasiel in Ede wordt overspoeld met jonge katten. Ze komen overal vandaan. ,,We krijgen complete nestjes binnen, soms inclusief moederpoes’’, zegt Hanneke van Schaik, beheerder van Dierentehuis De Hof van Ede aan de Verlengde Arnhemseweg. 

Het dierentehuis is, evenals voorgaande jaren, op zoek naar gastgezinnen voor de kittens en de moederpoezen. ,,Met name voor de verwilderde kittens en de flessenkittens zoeken we mensen’’, zegt Van Schaik. Pasgeboren kittens moeten de eerste twee weken om de twee uur gevoed worden. ,,Je moet er dus wel de tijd voor hebben, het is behoorlijk intensief.’’ Voor de verwilderde beestjes zoekt het asiel mensen met ervaring.

Honderd

De vaste gastgezinnen van het dierenasiel zitten allemaal vol met kleine miauwende katjes. ,,Ik denk dat we er inmiddels rond de honderd hebben ondergebracht.’’ Hier krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben. Een gastgezin vangt vaak een heel nest tegelijk op. Dat zijn zo’n vier a vijf kittens. Met negen weken krijgen de beestjes inentingen en een chip. Tot tien weken blijven ze op het opvangadres. En dan begint het zoeken naar een baasje, maar dat lukt tot nu toe altijd.

Voor de beestjes is het belangrijk dat ze opgroeien in een huiselijke situatie en met meerdere tegelijk. ,,Kittens leren veel van elkaar en kunnen zo mooi samen spelen.” Als er een eenling binnen komt , gaan de medewerkers op zoek naar een nest waar de kitten bij past of een adoptiemoeder.

Mei

De toestroom van de kittens begon dit jaar laat. ,,Meestal krijgen we ze in april al binnen, maar nu kwam de eerste in mei.” Van Schaik ziet dat de periode langer wordt. Stopte de toestroom andere jaren in september/oktober. Vorig jaar kwamen er in december nog kittens binnen.

Belangstellenden voor de opvang van kittens kunnen zich aanmelden via kittenopvang.ede@dierenbescherming.nl

Volledig scherm
Kittens in de speelkamer van De Hof van Ede. © DG

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei