Dijk bij Wageningen razendsnel versterkt bij 'grootste oefening ooit'

VideoWAGENINGEN - In een paar minuten tijd was de Grebbedijk van Wageningen woensdagochtend voorzien van een plastic beschermlaag met zandzakken. ,,Wat ongelooflijk snel gaat dat’’, constateerden de tientallen genodigden.

Het schouwspel, uitgevoerd door militairen van de vuursteuncompagnie, riep bij sommigen herinneringen op aan 1995. Toen met name de Waaldijk bij Ochten wankelde door het aanhoudende extreem hoogwater en militairen ook in allerijl werden ingezet om de dijk met plastic en zandzakken overeind te houden. Dat lukte toen en het is de bedoeling dat dat in de toekomst zo blijft. 

Grootste crisisoefening ooit

De waterschappen in Midden-Nederland houden deze week de grootste crisisoefening ooit: ‘Deining & Doorbraak’. Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren.

Het is voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op deze grote schaal wordt geoefend met zo veel betrokken instanties. In Deining & Doorbraak oefenen vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en het ministerie van Defensie voor het eerst gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem. 

Ruim 1.000 mensen inspecteren woensdag 1.147 kilometer rivierdijk. Achter al die dijken wonen en werken ruim vier miljoen Nederlanders.

Volledig scherm
Genodigden kijken vanaf de boot toe hoe militairen de Grebbedijk bij Wageningen versterken. © DG/Eric Wijnacker

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei