Volledig scherm
Nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport hebben grote gevolgen voor de kleine luchtvaart in Nederland. © GinoPress B.V.

Dit zijn de gevolgen van de nieuwe vliegroutes over de Vallei

EDE - Er is nog veel onzekerheid rond de plannen voor de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Vijf vragen over de gevolgen voor de regio.

1. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft toch toezeggingen gedaan?

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma dat er een alternatief is gevonden voor de vliegroutes boven de Veluwe. Dat klinkt gunstig, maar wat dit betekent voor met name Ede en Wageningen is niet helemaal duidelijk.

2. Wat is er dan wel bekend?

Volledig scherm
Vliegroutes vliegveld Lelystad © GNMF

Er wordt niet langer meer gevlogen over het noordelijk deel van de Veluwe, zegt de staatssecretaris. In plaats daarvan wordt al het verkeer vanuit Lelystad in zuidelijke richting gebundeld op één route, en splitst deze voorbij Apeldoorn in een zuidoostelijke en zuidwestelijke richting. Waar dit precies is, blijft nog ongewis. Dijksma voegt eraan toe dat de vliegtuigen dan inmiddels op ongeveer 2.700 meter hoogte vliegen.

3. Dat is toch goed nieuws?

Op zich wel, want in eerdere plannen was er sprake van een vlieghoogte van 1.600 meter boven Ede, waarna de vliegtuigen verder zouden stijgen. Dat zou volgens velen zorgen voor veel geluidsoverlast in Ede en omstreken. Hoe dat nu zit, is echter nog niet bekendgemaakt. 

4. De Edese wethouder Leon Meijer toonde zich nogal ontevreden over het gebrek aan informatie over de nieuwe vliegroutes. Is hij nu tevreden?

In een eerste reactie zegt Meijer de brief van de staatssecretaris als een goede eerste stap te zien, maar ook hij blijft met vele vragen zitten. Hij kan zich nog steeds geen goede voorstelling maken van de gevolgen voor Ede en omgeving. Hij houdt nog steeds een warm pleidooi voor meer informatie over het onderwerp.

5. Waar gaat hij die krijgen?

Woensdag houdt de Tweede Kamer een debat over de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Een week later komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu een informatieavond houden, van 19.30 tot 22.00 uur in de Reehorst in Ede. Wie daarbij wil zijn, kan zich nog melden via deze website.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei