Volledig scherm
Het Veenendaalse stadsstrand. © Herman Stover

'Driekwart' stadsstrand en misschien wel een watertoren

VEENENDAAL - Een stadsstrand in het hart van Veenendaal: ja. Maar wel met wat bebouwing aan de randen. Dat idee van het college van B en W lijkt de meeste kans te hebben op succes. Met misschien nog wel een uit de hoge hoed getoverde watertoren.

Later deze maand neemt de gemeenteraad een beslissing over de toekomst van het stadsstrand in het Veenendaalse centrum. Een lege plek op een duur stuk bouwgrond waar de afgelopen drie jaar allerlei initiatieven ontstonden die veel Veenendalers leuk vonden. 

Zes plannen

Zes plannen liggen er nu. En de voorkeur van B en W lijkt een meerderheid te krijgen in de raad. In dat plan blijft een groot deel van het stadsstrand bestaan maar wordt aan twee kanten gebouwd om het lelijke uitzicht op de Tuinstraat en Helling weg te werken. Volgens wethouder Engbert Stroobosscher blijft er genoeg ruimte over om ook grote evenementen als de ijsbaan en het proms concert te continueren op het stadsstrand. Het gaat overigens om een zogenaamd 'richtinggevend model', hoe het strand er bijvoorbeeld precies uit komt te zien, wordt later bekeken in overleg met betrokkenen.

Watertoren

Volledig scherm
Het plan voor een watertoren aan de rand van het stadsstrand. © DG

Dinsdag in de raadscommissie dook opeens een plan op om een historische - en gesloopte - watertoren te herbouwen naast de Brouwersgracht en het stadsstrand. Dat is een nieuw idee van een groep winkeliers onder aanvoering van Rijk van Manen  Een manier om een oud element weer terug te halen in het toch al 'historieloze' Veenendaal waar al heel veel oude gebouwen gesloopt zijn. 

,,En vooral om de loop erin te houden voor het winkelend publiek, een 'landmark' dat mensen trekt", aldus Van Manen. Dat mag ook een ander soort toren worden, met activiteiten op de begane grond. Diverse partijen zijn daarvan gecharmeerd en willen dat plan graag betrekken in de verdere uitwerking.

Theater

Volledig scherm
De voorkeursvariant van B en W die de meeste partijen in de raad kan bekoren. © DG

Een van de zes plannen gaat over de verplaatsing van het theater De Lampegiet naar de plek van het stadsstrand. Gaat hem dat niet worden, dan zal er toch wat met het theater moeten gebeuren. Want hoewel in een degelijke staat is het gebouw uit de jaren tachtig wel toe aan een opknapbeurt. Vooral wat betreft het duurzamer maken van het theater. Of daar een vervolgonderzoek over komt, is nog niet duidelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei