DeWageningse Eng is een open landschap met divers gebruik aan de oostkant van de stad.
Volledig scherm
DeWageningse Eng is een open landschap met divers gebruik aan de oostkant van de stad. © Herman Stover

Echt waar: Wageningen wordt nóg groener

WAGENINGEN - Nee. Wonen buiten de huidige bebouwde kom van Wageningen wil niemand. Dus de groene parels rond de stad (Binnenveld, uiterwaard, Berg en Eng) blijven gevrijwaard van nieuwbouw.

Die verzekering gaven alle negen partijen, die plaats willen nemen in de Wageningse gemeenteraad na de verkiezingen van 21 maart, aan de meer dan volgepakte tribunes van de bblthk. Op uitnodiging van Mooi Wageningen werd daar dinsdagavond gedebatteerd over natuur en landschap. Het was de aftrap van een grote serie debatten in Wageningen.

Mooi Wageningen

Er is niemand die de kip met gouden eieren, want dat is het landschap rond de stad, wil slachten. Patrick Jansen van Mooi Wageningen oogstte een dik applaus toen hij zei dat dat gevarieerde landschap het unieke kapitaal van Wageningen is. Al waarschuwde Alexander Udink ten Cate (VVD) wel dat de groei op termijn kan betekenen dat er over een aantal jaren misschien toch aan stadsuitbreiding gedacht moet worden.

Quote

Zorg dat natuur toeganke­lijk is

Mathilde Maijer, PvdA

Eigenlijk beleden alle partijen hun liefde voor het Wageningse landschap, door te pleiten voor een autoluw Binnenveld, stadsboomgaarden, meer heggen en vrije zichtlijnen en ecologisch bermbeheer. Maar accentverschillen zijn er. Zo gaf Mathilde Maijer (PvdA) nadrukkelijk aan dat de natuur wel toegankelijk moet zijn: ,,Dan gaan mensen van het landschap houden en dat is de beste garantie voor behoud ervan.'' Mark Reijerman van Connect Wageningen riep op meer gebruik te maken van de kennis en betrokkenheid bij Wageningse studenten als het gaat om het groene landschapsbeheer: ,,Groei om iedereen te kunnen huisvesten binnen de huidige bebouwde kom betekent dat we misschien meer de hoogte in moeten qua bouw.'' 

Groenste stad

Erik-Jan  Bijleveld (GroenLinks) riep de andere partijen op om zich te scharen achter zijn ambitie om van Wageningen de groenste stad van Nederland te maken. Dat leek de meeste andere partijen niet realistisch, maar dat  Wageningen groener kan en wil werd massaal ondersteund. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei