Ede deed al subsidieaanvraag voor de Muur van Mussert

videoLUNTEREN - Terwijl de discussie over de monumentstatus van de Muur van Mussert bij Lunteren nog woedt, heeft Ede al wel een aanvraag gedaan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor subsidie. Met dat geld moet onderzoek gedaan worden naar de precieze toekomst van de muur op camping de Goudsberg. 

De aanvraag is formeel gedaan door stichting het Lunters Buurtbosch, maar het initiatief komt van de gemeente Ede. Op 28 februari moet duidelijk zijn of de subsidie inderdaad wordt verstrekt. Als dat zo is, zal de gemeente ook deels meebetalen aan het onderzoek. 

Vanaf een spreekgestoelte op de muur hield NSB-leider Anton Mussert in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog zijn zogenaamde hagespraken voor partijgenoten. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Anton Mussert spreekt de menigte toe tijdens de landdag van de NSB in Lunteren. © Gratis

Erfgoed

Aangejaagd door Jan Kijlstra van Stichting Erfgoed Ede klinken er steeds meer geluiden de verloederde muur te behouden en om te vormen tot educatief monument. Er ligt op dit moment een aanvraag bij de gemeente Ede om er een gemeentelijk monument van te maken. De muur maakt daarnaast deel uit van een verkenning van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waardoor het mogelijk in de toekomst een monumentenstatus kan krijgen.  

Ambtenaren op bezoek

Vorige week bezochten ambtenaren van de Rijksdienst de camping om een goed beeld te krijgen van de huidige staat van de muur en de omgeving. De muur staat op een gedeelte waar nu nog Poolse arbeidsmigranten worden gevestigd in verouderde chalets.

Eigenaar Zoons wil graag duidelijkheid over de toekomst van de muur. Hij deed eind vorig jaar al een sloopmelding bij de gemeente voor de muur om juist die duidelijkheid te krijgen. Als er geen groots plan komt voor de Muur van Mussert, wil de ondernemer inderdaad slopen en op diezelfde plek nieuwe vakantiehuisjes neerzetten, stelt hij. 

Volledig scherm
De Muur van Mussert in de huidige staat op camping De Goudsberg in Lunteren. © Herman Stover

Sloop

De gemeente Ede kan dit straks voorkomen door de muur aan te wijzen als gemeentelijk monument. Of dat gebeurt, is de vraag. Wethouder Johan Weijland heeft altijd gesteld dat de kwestie een nationaal karakter heeft en dus ook landelijk moet worden opgepakt. 

Volledig scherm
Een van de ideeën die Wageningse studenten bedachten voor de plek: een openluchttheater als tegenhanger van de Muur van Mussert. © Wetenschapswinkel WUR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei