Volledig scherm
Heelsumseweg Bennekom. © Google Streetview

Ede doet nu niets aan sluipverkeer Bennekom

BENNEKOM - Het aantal auto's dat dagelijks door Bennekom rijdt, is verminderd. Ze rijden ook niet te hard. Daarom ziet de gemeente Ede geen aanleiding voor maatregelen.

Het is veel Bennekommers een doorn in het oog, het sluipverkeer dat zich dagelijks door het dorp slingert. Ze voelen zich niet veilig met al dat verkeer in hun straten. Op verzoek van de inwoners van het dorp heeft de gemeente  tellingen gehouden van het aantal auto's dat dagelijks de grens van Bennekom op de Heelsumseweg passeert. In 2015 was dat ook al eens gedaan. Kwamen er toen per etmaal ongeveer 11.000 auto's langs het kombord (in beide richtingen), bij de telling die recent werd gedaan was dat aantal met 2.000 gedaald tot 9.000 per dag.  ,,Dit komt waarschijnlijk door de verbreding van de A12", vermoedt een woordvoerder van de gemeente.

Daarnaast heeft de politie de snelheid gecontroleerd. ,,Daarbij is geen enkele overtreding waargenomen." Om de automobilisten nog eens te wijzen op de maximumsnelheid is onlangs nog met grote cijfers 50 op de rijbaan geverfd. ,,Gezien het aantal auto’s en de gemeten snelheden is er geen aanleiding om meer te doen", zegt de woordvoerder. 

Dorpsraad

Quote

Ik kan me goed voorstel­len dat aanwonen­den van de sluipwegen er gevoelsma­tig veel last van hebben

Willem Bos, voorzitter Dorpsraad Bennekom

Willem Bos, voorzitter van de Dorpsraad Bennekom, constateert dat er nog dagelijks sluipverkeer door het dorp rijdt. ,,Met name over de Selterskampweg en de Vossenweg", weet Bos. Hij voegt er aan toe dat dit met name geldt in de spits. ,,Twee keer per dag dus. Maar ik kan me goed voorstellen dat aanwonenden van de sluipwegen er gevoelsmatig veel last van hebben, bijvoorbeeld als ze op pad willen gaan en de weg niet op kunnen rijden. Dat is lastig." Wat er direct aan te doen valt, vindt Bos moeilijk te zeggen. ,,Misschien is het een idee om de Selterskampweg en de Vossenweg in een richting af te sluiten. Maar of dat helpt... Het is net als je ergens een waterstop in doet, dan stroomt het water vanzelf de andere kant op."

De  voorzitter verwacht dat er nog wel overleg met de gemeente komt over het sluipverkeer. ,,Ja, want ik heb laatst een stukje gelezen dat burgemeester en wethouders met ons in gesprek moeten gaan om het probleem op te lossen." Bos doelt hiermee op de motie van D66 die de gemeenteraad onlangs unaniem aannam. De gemeentewoordvoerder zegt dat de tellingen en metingen al voor het aannemen van die motie plaats hebben gevonden. ,,We moeten dus goed kijken hoe die motie zich verhoudt met de zaken die we al hebben gedaan en hoe we met deze oproep van de raad verdergaan."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei