Volledig scherm
Station Ede-Wageningen. © Herman Stšver

Ede dubt over fietstunnel bij station

EDE - Een fietstunnel of toch maar niet? Dat is de vraag die het Edese college van burgemeester en wethouders de komende weken moet beantwoorden. 

De opdracht is om het vele fietsverkeer bij station Ede-Wageningen veilig de Emmalaan te laten oversteken. Het afgelopen jaar hebben buurtbewoners, Fietsersbond en de gemeente Ede samen opgetrokken om een plan te bedenken om die oversteek zo veilig mogelijk te maken. Er liggen nu drie mogelijkheden op tafel. B en W moeten nu één variant  verder uitwerken.

Klinkenbergerweg

De fietsroute loopt vanuit het centrum van Ede over de Stationsweg en komt via de nog te bouwen westelijke perrontunnel aan de zuidzijde van het station. Vanaf dat moment hebben de partijen hun drie verschillende mogelijkheden bedacht. Overigens zagen in totaal twaalf opties het levenslicht. Na stemming bleven er drie over. 

Optie 1 en 2 gaan over het Zuidplein naar de Klinkenbergerweg en vandaar richting de Emmalaan. Daarna zijn er twee mogelijkheden: een tunnel onder de Emmalaan of een oversteek met verkeerslichten, net zoals nu al het geval is. Als er een tunnel komt, dan komen de fietsers ter hoogte van De Reehorst weer bovengronds. De derde mogelijkheid voert het fietsverkeer vanuit de perrontunnel rechtdoor de Oude Bennekomseweg in. Ook hier steken de fietsers de Emmalaan via een tunnel over. Deze komt tussen de Sportlaan en de Reehorst boven de grond.

Voorkeur

De gemeente heeft volgens het rapport van de werkgroep een voorkeur voor de tunnel vanaf de Oude Bennekomseweg. Deze optie lijkt echter onhaalbaar, omdat meerdere deelnemers van de werkgroep deze niet zien zitten. Een jaar geleden was het naar buiten komen van dit plan voor een groep omwonenden juist de reden om 'in opstand' te komen. Daarna is de werkgroep opgericht. 

De meerderheid van de werkgroep heeft een voorkeur voor een van de Klinkenbergerwegvarianten. Voor de gemeente is dit de tweede keus. Voordeel van een oversteek met verkeerslichten is dat dit veel goedkoper is dan het graven van een tunnel.

Toelichting

Donderdagmiddag (16.00 - 17.00 uur) licht de werkgroep de verschillende varianten toe aan vertegenwoordigers van de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei