Volledig scherm
Een vliegtuig van Ryanair. © EPA

Ede en Apeldoorn beklagen zich bij Dijksma over aangepaste vliegroutes

Staatssecretaris Dijksma handelt niet correct door, terwijl een informatieronde over de nieuwe Lelystad-vliegroutes in volle gang is, wijzigingen door te voeren zonder de gemeenten die dat raakt daarover te informeren. De colleges van B en W van Ede en Apeldoorn zijn daarover ‘zeer ontstemd’, schrijven ze in een brief aan de staatssecretaris.

Tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen maandag vernamen ze met verbazing dat de inkomende aansluitroute vanuit het zuidwesten onlangs ingrijpend is gewijzigd, schrijft de Apeldoornse burgemeester John Berends namens beide gemeenten. 

Twee keer zoveel

Die wijziging leidt tot een verdubbeling van het aantal vluchten over Ede, Nationaal Park De Hoge Veluwe, Hoenderloo, Klarenbeek en Beekbergen, zonder dat de milieu- en geluidseffecten daarvan in beeld zijn gebracht, benadrukt Berends. ,,Wij moeten concluderen dat dit proces vol met onverwachte verrassingen zit en dat de belanghebbende gemeenten nog steeds nagenoeg niet in dit proces worden meegenomen. Daarnaast is de beschikbare informatie over het voorstel zeer summier en niet altijd correct.’’ Dat baart grote zorgen, aldus Berends.

De brief is ook naar de Tweede Kamer gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei