Volledig scherm
Vluchtelingenkinderen aan het werk in de schakelklas. © Tamara Reijers

Ede geeft extra geld voor taalonderwijs vluchtelingenkinderen

EDE - Voor de ongeveer 150 vluchtelingenkinderen in de gemeente Ede komt er een speciale taaldocent. Deze docent gaat extra Nederlandse taallessen geven en ondersteunt daarnaast docenten. 

De gemeente stelt hiervoor extra geld beschikbaar en hoopt op deze manier te voorkomen dat deze kinderen voortijdig schoolverlater worden. Hoeveel geld precies, is niet duidelijk.

De filosofie van de gemeente is dat deze kinderen met een succesvolle schoolloopbaan in Nederland een betere kennis en vaardigheid in de Nederlandse taal krijgen. Daardoor hebben ze meer kans op het halen van een diploma en krijgen ze daardoor een goede aansluiting op vervolgonderwijs.

Aansluiting

De gemeente vindt het belangrijk dat scholen voldoende ondersteuning bieden aan de vluchtelingenkinderen, maar de laatste jaren is hun aantal gegroeid van ongeveer 30 in 2015 tot 150 nu. Hun aansluiting met hun nieuwe omgeving verloopt vaak moeizaam. Het overgrote deel van deze kinderen komt uit Syrië, Eritrea en Somalië. Zij hebben daar geen of weinig onderwijs gevolgd, of spreken de Nederlandse taal nog onvoldoende om goed deel te kunnen nemen aan het schoolprogramma.

Na maximaal twee jaar in de opvangklas (tot 12 jaar) of de internationale schakelklas (van 12 tot 18 jaar) stromen deze kinderen door naar het gewone onderwijs. Leerlingen die het nodig hebben, krijgen extra taallessen van de nieuw aangestelde taaldocent. Daarnaast gaat hij of zij mentoren/docenten in het voortgezet onderwijs ondersteunen bij taalactiviteiten. 

Schoolverlaters

Het aantal voortijdige schoolverlaters zou op deze manier laag moeten blijven. Ede scoort wat dat betreft landelijk goed. Bij de 32 grootste gemeenten van Nederland staat Ede al 3 jaar boven aan de lijst met een laag uitvalpercentage van 1,4 procent.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei