Volledig scherm
Wethouder Johan Weijland sprak al twee keer met mensen van de milieugroepen. © Tamara Reijers

Ede in gesprek met milieugroepen over extra asfalt

EDE - Ede-oost slibt dicht. Zeker in de ochtend is het dringen geblazen op de Bennekomseweg. Ede probeert nu van alles om toch daar - al is het maar een beetje- extra asfalt aan te leggen. De gemeente gaat zelfs in gesprek met de 'vijand'; de milieugroepen die tot nu toe met succes de vierbaans Parklaan tegen hebben gehouden. 

Inmiddels ligt het lot van de toekomstige Parklaan, een vierbaansweg die ten oosten van Ede de N224 met de A12 verbindt, in handen van het Europees hof in Brussel. Het hof is door de Raad van State gevraagd een uitspraak te doen over het Programma Aanpak Stikstof, een regeling die ook bij de Parklaan van belang is. Wanneer daar duidelijkheid over komt, weet niemand. En omdat Ede er ook niet zeker van is dat een uitspraak uiteindelijk in haar voordeel uitvalt, probeert ze nu te kijken of er al dan niet tijdelijke alternatieven beschikbaar zijn. 

Nood

Op uitnodiging van wethouder Johan Weijland hebben de Stichting Milieugroepen Ede (SME) en de Gelderse Natuur en Milieufederatie  (GNMF) al twee keer op het raadhuis gesproken over een compromis, waar beide partijen mee kunnen leven.  Want de nood is hoog, zegt ook Dennis Janse van de bewonerscommissie in de Enka-wijk. ,,Zeker in de ochtend is het heel lastig de wijk uit te komen. De wijk heeft maar een ontsluiting en die kruising is zeer slecht ingericht. Je kunt maar afslaan in één richting.''  

Juist tussen Hoekelum en het station Ede-Wageningen wil de gemeente het liefst zo snel mogelijk de weg op de schop nemen en er een vierbaansweg aanleggen. Maar, omdat het plan onderdeel was van de Parklaan, is dit nog niet gebeurd. Ede wil echter niet langer wachten en overweegt er nu een deelplan van te maken, zodat de aanleg wel kan plaatsvinden. 

Fietsoversteek

Probleem is wel dat er eerst duidelijkheid moet zijn over een mogelijke fietsoversteek bij de Emmalaan. Daarnaast wil Ede ook graag dat iedereen kan leven met een vierbaansweg op deze plek. Want zelfs in de Enka-wijk is er verdeeldheid over hoe de verkeersproblemen moeten worden opgelost. Janse: ,,Iedereen meent dat er iets moet gebeuren. Maar de een vindt dat er een weg met vier rijstroken moet komen, de ander vindt dat er twee moeten blijven.'' 

Een tweede aanpassing waar Ede naar kijkt is een tweede ontsluiting van de Mauritskazerne vanaf de Klinkenbergerweg. Nu moeten alle nieuwe bewoners van de voormalige kazerneterreinen nog achterom omrijden via de Nieuwe Kazernelaan. 

World Food Centre

Ede had eigenlijk in 2018 al een vierbaansweg willen hebben in Ede-oost; de Parklaan. Ook bedoeld om het toekomstige World Food Center te ontsluiten. Mede door verzet van de milieuwerkgroepen, tot aan de Raad van State aan toe, mag de weg nog altijd niet worden aangelegd. De milieuwerkgroepen vinden dat de vier banen helemaal niet nodig zijn en dat er te veel nadelige effecten zijn voor de natuur. 

De gesprekken met de twee milieugroepen zijn nog echt verkennend van aard, benadrukt Rob Hof van de SME. ,,We kijken nu nog alleen of het zinvol is om straks inhoudelijk door te spreken.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei