Volledig scherm
© Herman Stover

Ede krijgt festival met en over vluchtelingen in Ede

EDE – Theater Cultura vormt op zaterdagmiddag 7 april het decor voor het eerste ‘Welkom Hier festival’ in Ede. Bezoekers kunnen er via optredens en workshops kennis maken met activiteiten voor, met en door vluchtelingen en statushouders.

De programmaonderdelen lopen uiteen van een optredens van dans- en muziekgroepen tot workshops over bijvoorbeeld de Syrische cultuur. De Wageningse singer-songwriter Rogier Pelgrim presenteert het festival en treedt zelf ook op. Er staan hapjes en drankjes uit alle windstreken op het menu en is er ook voor de kinderen genoeg te beleven.

Oude en nieuwe Edenaren

,,We willen een festival organiseren waar de ontmoeting tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Edenaren centraal staat”, vertelt Esther Blokker van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE). ,,Statushouders en vluchtelingen en hun verhalen zijn letterlijk en figuurlijk minder in beeld bij de gemiddelde inwoner, juist omdat ze verspreid over de gemeente in reguliere woningen zijn geplaatst. Maar daarmee is hun integratie nog niet voltooid natuurlijk.” 

Quote

Als onze bezoekers naar huis gaan hebben ze mensen ontmoet met wie ze normaal niet zo snel in contact zullen komen

Esther Blokker

Een deel van het festival gaat daarom over de vraag hoe inwoners kunnen bijdragen aan de integratie van vluchtelingen in hun gemeente. Zij krijgen hier tijdens diverse interactieve en informatieve workshops tips en handvatten voor aangereikt.

Ontmoeting

“Ook mensen met een kritische houding ten opzichte van vluchtelingen zijn van harte welkom” stelt Blokker. ,,Maar het wordt geen dag om nog eens heel erg in discussie te gaan over de vraag of vluchtelingen hier wel of niet moeten zijn.” De organisatoren mikken meer op het opdoen van inspiratie via verrassende ontmoetingen.” Blokker: ,,Als onze bezoekers naar huis gaan hebben ze mensen ontmoet met wie ze normaal niet zo snel in contact zullen komen. En dat is heel waardevol.”

Kennis maken met kunst

Een van die mensen is de Syriër Mohamad Badenjki. Hij zal op het gratis toegankelijke festival zijn kunsten als Arabisch kalligraaf vertonen. In Syrië verdiende hij zijn brood met deze in Nederland minder bekende kunstvorm. 

Daar kalligrafeerde Badenjki bijvoorbeeld Koranteksten die zijn klanten aan hun muur hingen. ,,Het festival is voor mij een prachtige gelegenheid om mensen uit Ede kennis te laten maken met mijn kunst”, vertelt de Syriër die nu tweeënhalf jaar in Nederland is. ,,Bezoekers mogen in mijn workshop ook zelf oefenen met kalligraferen.” Badenjki is niet alleen blij met de aandacht voor de kunst uit zijn eigen cultuur. ,,Op het festival kunnen Edenaren veel meer culturele schatten en kunstvormen uit allerlei landen leren kennen. Ik vind het een prachtig idee, dat ‘Welkom Hier’.”   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei