Volledig scherm
© Herman Stover

Ede krijgt kleine vier ton van COA voor asielopvang

EDE - 380.000 euro, dat is het bedrag dat de gemeente Ede heeft gekregen van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voor de zoektocht naar de asielzoekerscentra die er uiteindelijk niet kwamen.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten na vragen van deze krant. Eerder had de gemeente al gemeld dat ze graag geld terug zou willen zien voor de gemaakte kosten voor de zoektocht naar een azc.

Otterlo

Nadat de Edese gemeenteraad in 2015 had aangegeven te willen helpen bij de opvang van de grote stroom asielzoekers, had de gemeente in eerste instantie haar oog laten vallen op een locatie in Otterlo. Na massaal protest vanuit het dorp werd dit plan eind 2015 afgeblazen. Vervolgens besloot Ede tot een lange zoektocht, samen met de bevolking, naar geschikte locaties voor opvang van asielzoekers. Uiteindelijk werden drie locaties aangewezen, de Klinkenberg in Ede, de Braamhorst in Ede en de Goudsberg in Lunteren. Eind september 2016 bleken de drie locaties echter niet meer nodig.

Communicatieadviseur 

Als de azc's er waren gekomen, had Ede recht gehad op een vaste vergoeding. Omdat die er niet kwam, meende Ede dat het recht had op een vergoeding. Voor de zoektocht naar goede locaties voor asielopvang werd onder meer een externe communicatieadviseur ingehuurd voor zo'n 90.000 euro.

Na interne berekeningen is uiteindelijk een rekening van 380.000 euro opgestuurd naar het COA. In december 2017 is dit bedrag uitgekeerd op de rekening van de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het geen compensatie is, het is een vergoeding voor de uren van medewerkers, het doen van onderzoeken en de organisatie van bijeenkomsten voor inwoners.

Goudsberg

Met het akkoord is Ede klaar met het COA. Dat geldt echter niet voor alle partijen die betrokken waren bij de zoektocht. Vooral de eigenaar van camping de Goudsberg in Lunteren en de Nederlandse Caravan Club, pachter van de Braamhorst, hebben veel kosten gemaakt in het azc-proces. De Nederlandse Caravan Club heeft inmiddels met zowel de gemeente als met het COA een akkoord bereikt. Het COA heeft alsnog een flink aantal maanden huur betaald en Ede neemt de dure erfpachtovereenkomst terug.

Oneerlijk

Camping de Goudsberg heeft echter tot op de dag van vandaag geen cent ontvangen van zowel de gemeente als het COA. En dat terwijl er volgens campingeigenaar Roderick Zoons flinke kosten zijn gemaakt door de camping tijdens het proces. ,,Het gaat niet alleen om kosten qua organisatie en plannen, maar het gaat ook om beveiliging vanwege de protesten en bedreigingen’’, zegt woordvoerder Ronald Busser namens de camping. De camping hoopt via een advocaat alsnog een vergoeding te krijgen voor de gemaakte kosten. Dat de gemeente Ede nu wel alle kosten vergoed krijgt en de camping niet, bevreemdt Busser. ,,Die vergoeding is echt een fors bedrag. Het is toch logisch dat een gemeentelijke overheid deels ook participeert in een landelijk probleem.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei