Volledig scherm
Luchtfoto Lelystad Airport. © ANP

Ede snapt Wageningse woede over laagvliegroutes

EDE - De Edese wethouder Leon Meijer heeft alle begrip voor de verontwaardiging van zijn Wageningse collega Dennis Gudden over de nieuwste aan- en afvliegroute van Lelystad Airport. 

Volgens Gudden heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een route bedacht die loopt tussen Wageningen en Renkum, over het Renkums Beekdal. Zo zouden de bewoners van Ede en Bennekom worden ontzien. Meijer weet dat het ministerie aan het kijken is of de voorgestelde routes verlegd kunnen worden. ,,Maar dat is voor zo ver ik het weet niet heel concreet", reageert de wethouder. ,,Maar mocht het zo zijn dat een alternatieve route nu over Wageningen gaat, dan snap ik de woede daarover heel goed." 

Woonkernen en natuur

Quote

Als er dan een route over Wageningen, Renkum en het Beekdal gaat lopen, wordt niet aan die voorwaar­den voldaan

Leon Meijer

Hij wijst er nog eens op dat in de randvoorwaarden voor de uitbreiding van het vliegveld bij Lelystad duidelijk staat dat de nieuwe routes niet over woonkernen en natuurgebieden mogen lopen. ,,Als er dan een route over Wageningen, Renkum en het Beekdal gaat lopen, wordt niet aan die voorwaarden voldaan."

Ede zet nog steeds in op het herinrichten van het luchtruim boven Nederland. Dat moet ook gebeuren voor de voorkeursroute waar Ede zich over heeft uitgesproken: over het IJsselmeer en de Noordzee. Pas als dat is geregeld, dan zou het nieuwe Leystad Airport open mogen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei