Volledig scherm
Ed van Seters van het Platform Militaire historie Ede in het huidige onderkomen. © Tamara Reijers

Ede trekt knip voor nieuw pand Platform Militaire Historie

EDE - Ede vaart historisch gezien een militaire koers. Bijna 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de vestiging van het Platform Militaire Historie Ede in een oude smederij op het kazerneterrein. 

Het gebouw, eigendom van de gemeente, moet flink verbouwd worden voor er iemand in gehuisvest kan worden.  Eind 2018 moet het pand in gebruik genomen worden. 

Het platform moest het huidige pand (ook eigendom van de gemeente) binnenkort verlaten en was naarstig op zoek naar een alternatief. De gemeenteraad had vervolgens bij het gemeentebestuur aangedrongen op actie. 

Investeren

Die komt er nu. Ede maakt eenmalig een klein miljoen vrij. Vervolgens moet het platform het pand voor 60 procent gaan huren. De andere 40 procent wordt te huur aangeboden aan een andere partij. Het Historisch Militair Platform betaalt overigens alle huur (25.000 euro per jaar) met geld dat het in de vorm van subsidie van de gemeente krijgt. Met andere woorden: Ede investeert flink in dit platform, dat ook rondleidingen aanbiedt over de voormalige kazernes.  Het platform moet bovendien een belangrijke rol krijgen in het bevrijdingstoerisme waar Ede steeds meer in wil investeren. 

De gemeenteraad moet het plan overigens nog goedkeuren. 

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei