Volledig scherm
Een heel jong soldaatje tijdens het Vrijheidsfestival van vorig jaar. © Herman Stöver

Ede viert tweede Vrijheidsfestival

EDE - De eerste editie van het Vrijheidsfestival Ede is goed bevallen. Volgende week zaterdag heeft de tweede uitgave plaats. 

Het festival bestaat uit een feestelijke mix van verhalen, educatie, theater en concerten. Centraal in de deze editie staan de verhalen over vrijheid en verzet en het besef dat de vrede waarin we nu leven niet vanzelfsprekend is.

Het Vrijheidsfestival begint zaterdag 21 april om 14.00 uur met een herdenking bij het Bevrijdingsmonument op de hoek Arnhemseweg/Vossenakker. Burgemeester René Verhulst houdt daar een korte toespraak.

Akoesticum

Vanaf 16.00 uur gaat het programma verder bij het Akoesticum voor een feestelijk en doorlopend programma met activiteiten voor jong en oud. In de zalen en studio’s van Akoesticum zijn wisselende optredens: muziek, Tweede Wereldoorlog-monologen, een kinderprogramma met theater en verrassende acts, de jaarlijkse 17 april-lezing en concerten door de Fanfare Bereden Wapens met solisten Ingrid van den Nieuwenhuizen en Dennis Kroon (bekend van de Voice of Holland).

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.  Voor de concerten om 16.00 en 20.00 uur kunnen gratis tickets worden gereserveerd via vrijheidsfestivalede.nl. In de binnentuin van het Akoesticum is er een Foodplein, waar de bezoekers eten en drinken kunnen kopen.

Educatie

In aanloop naar het festival zijn er op woensdag en donderdag  schoolprogramma’s voor achthonderd middelbare scholieren. Zij wonen The Battle bij, een educatieve voorstelling over vrijheid met live muziek en film uitgevoerd door het Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Initiatiefnemers van het Vrijheidsfestival Ede zijn de gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede en Akoesticum. Het Vrijheidsfestival vindt elk jaar plaats rond 17 april, de datum van de bevrijding van Ede in 1945. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei