Volledig scherm
© ANP

Ede voelt minder overlast Oost-Europese arbeiders

EDE - Heel wat mensen uit Polen en andere Oost-Europese landen komen naar de gemeente Ede om (tijdelijk) te werken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tiel en Maasdriel lijkt de overlast van deze arbeidsmigranten mee te vallen. 

,,Rond 2014 waren er met name in Lunteren en Ederveen problemen met buitenlandse arbeiders", meldt een woordvoerder van de gemeente Ede. ,,In de economische crisis van die tijd hadden sommige burgers het idee dat arbeidsmigranten banen inpikken. Ook werd criminaliteit vaak (terecht of onterecht) geassocieerd met arbeidsmigranten. Zo zijn er in het verleden meldingen geweest van inbraak, diefstal, afval-overlast en geluidsoverlast. De laatste jaren is het aantal meldingen van dergelijke zaken verminderd. Er lijken nu minder problemen te zijn met en door arbeidsmigranten dan in 2014."

Vergunning

Dat het wat beter lijkt te gaan dan een paar jaar geleden zou volgens de woordvoerder kunnen komen door het maatwerk dat de gemeente Ede aflevert rond het toekennen van vergunningen voor kamergewijze bewoning van koophuizen. ,,Er moet een vergunning worden aangevraagd om een woning om te bouwen tot kamers en er wordt per aanvraag gekeken naar opties en mogelijkheden en vraag en aanbod." Ede mikt daarnaast op spreiding, zodat er niet te veel kamergewijze verhuur op een plek is. ,,Hierbij is in principe geen onderscheid tussen kamers voor studenten en buitenlandse arbeiders."

Nodig

Quote

Uitgangs­punt is dat we arbeidsmi­gran­ten nodig hebben voor onze economie: veel banen kunnen anders niet worden ingevuld

Woordvoerder gemeente Ede

Ede is op dit moment wel bezig met het maken van beleid voor de huisvesting van de arbeidsmigranten. ,,Uitgangspunt is dat we arbeidsmigranten nodig hebben voor onze economie: veel banen kunnen anders niet worden ingevuld. Dat betekent dat er ook huisvesting voor deze groep nodig is. Dat kan via grootschalige voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het Flexhotel.  Maar het kan ook (zeker voor de groep die hier langer verblijf), via de reguliere woningmarkt.

In de gemeente Ede wonen naar schatting 2.000 Oost-Europese arbeiders. Het is niet bekend hoeveel koopwoningen aan deze groep worden verhuurd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei