Volledig scherm
Een eerdere ontruimningsactie. © AS Media

Ede wil krakers nog steeds weg uit tuincentrum

EDE - De krakers van het voormalige tuincentrum Kernhem in Ede wonen nog steeds op het terrein dat ze in augustus in bezit namen. Burgemeester René Verhulst wil dat ze vertrekken, vanwege de onveiligheid van het terrein. 

'De gerechtelijke procedure wordt voortgezet', meldt hij in een brief aan de gemeenteraad. Aanvankelijk bestond de groep krakers uit drie personen, in de loop van de tijd groeide die uit tot elf mensen. Volgens Verhulst zijn het 'kwetsbare mensen met meervoudige problematiek zonder vast woon- of verblijfplaats en met een grote afstand tot het maatschappelijk verkeer'. Ze wonen in bouwwerken die niet geschikt zijn voor bewoning, heeft de burgemeester geconstateerd.

Controle

Op 18 december heeft er een grote controle plaatsgevonden, waarna het college van burgemeester en wethouders besloot tot ontruiming over te gaan. Toen de krakers een dag later niet vrijwillig waren verdwenen, is het terrein daadwerkelijk ontruimd. Verhulst meldt dat krakers die geen dak boven hun hoofd hadden, opvang is aangeboden. Niemand heeft hier echter gebruik van gemaakt. 

Een dag later bepaalde de rechter dat de krakers voorlopig toch mogen blijven om het besluit af te wachten in de bezwaarprocedure die ze hebben aangespannen. Ze moesten toen wel maatregelen nemen om de brandveiligheid te verbeteren. B en W willen nog steeds dat ze verdwijnen. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat ze een aanzuigende werking hebben op nieuwe krakers. 

Ontruiming

Eigenaar Murry Grey uit Renswoude wil al van meet af aan dat de krakers vertrekken. Burgemeester en wethouders vinden dit enkele feit echter geen reden voor ontruiming. 'Zolang er geen vervolgbestemming is voor het perceel, is er in dat opzicht onvoldoende grond voor ontruiming.'  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei