Bouwlieden aan het werk in de voormalige Frisokazerne in Ede.
Volledig scherm
Bouwlieden aan het werk in de voormalige Frisokazerne in Ede. © Herman Stover

Ede zegt 'nee' tegen World Art Center

EDE - Er komt geen World Art Center op de Edese kazerneterreinen. De gemeenteraad nam donderdagavond unaniem een amendement van D66 aan om nieuwe kaders op te stellen voor een goede bestemming van de Frisokazerne. 

Stephan Nijenhuis (D66) betoogde dat er goed moet worden nagedacht over een goede invulling voor deze toplocatie in Ede die voor veel geld is opgeknapt. ,,Hoe gaan we nu verder. Gaan we een andere weg nemen?", sprak Nijenhuis. ,,In goed overleg gaan we nu kijken wat een goede invulling is voor dit pand." 

Luchtkasteel

Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) onderstreepte nog eens dat haar partij het World Art Center niet zit zitten. Natasja Peters (BurgerBelangen) was blij dat het luchtkasteel World Art Center nu van tafel is. Ria Maliepaard (PvdA) vond het plan te vaag en te duur en wilde het ook van tafel. Ellen Out (GroenLinks) was ook blij, maar vond het jammer dat het nu weer helemaal terug gaat naar het stadium van de tekentafel. 

SGP-woordvoerder Pieter Kool sprak van een schone lei en nieuwe kansen voor de kazerne. Jan Pieter van der Schans (CDA) was ook geen voorstander van het World Art Center, hij vond het te ambitieus.

Exposeum

Stef van der Klok (VVD) meldde dat zijn partij niet tegen het World Art Center is, maar wel moeite had met de financiële onderbouwing en betere kaders wilde. ,,We hebben daar nu meer tijd voor." Hij vond dat er elders in Ede (Cultura en Huis Kernhem) genoeg ruimte was voor lokale kunstenaars om te exposeren. Gert Jan Koster (GemeenteBelangen) noemde het amendement een compromis waar hij mee verder kon. ,,En dan wel graag met een invulling onder de naam Exposeum." Ook Alexander Vos de Wael, van de gelijknamige fractie, wil de naam World Art Center vergeten. ,,Dan denk je aan een groot museum in Abu Dhabi. Ons World Art Center zou daar slechts een klein zaaltje zijn."

Te ambitieus

Het World Art Center zou een modern museum met beeldende kunst van wereldniveau hebben moeten worden en een plaats hebben moeten krijgen in de Frisokazerne. Er leefde veel weerstand tegen het plan vanwege de te grote ambitie, kosten en de betrokkenheid van Stanley Bremer als adviseur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei