Volledig scherm
© Herman Stöver

Ede zorgt dat natuur bij camping Otterlo openbaar toegankelijk blijft

EDE - Inwoners van het dorp Otterlo en de vele toeristen kunnen er op rekenen dat een stuk natuur ten oosten van het dorp openbaar toegankelijk blijft. 

 De gemeente Ede zal op het stuk van 17 hectare, dat voor 11 hectare eigendom wordt van camping De Zanding, een erfdienstbaarheid laten rusten. Deze wettelijke bepaling zal voorschrijven dat het gebied openbaar toegankelijk moet blijven. 

Otterlose Bos

Over de verkoop van het stuk natuur was veel te doen. In het dorp is nog altijd teleurstelling over het feit dat het Otterlose Bos in 2016 definitief achter hekken van Nationaal Park de Hoge Veluwe verdween. Er bestond de vrees dat dit natuurgebied nu ook achter hekken zou komen te zitten. Dat zou funest zijn voor het toerisme menen veel mensen in het dorp. 

Vanwege de zorgen uit Otterlo was er over de natuur dit voorjaar ook veel te doen in de Edese gemeenteraad over het onderwerp. 

Mondelinge afspraken

De raad droeg uiteindelijk het college op andere opties te onderzoeken. Het ging om totale koop door de gemeente of het opzetten van een stichting die eigendom wordt van het stuk grond. Die beide opties ziet de gemeente echter niet zitten, blijkt nu. Belangrijkste reden daarvoor is dat de gemeente al mondelinge afspraken heeft gemaakt met alle partijen. Daar wil de gemeente niet op terugkomen omdat men dan geen betrouwbare overheid zou zijn. Bovendien wil Ede terughoudend zijn in het aankopen van gronden. Dat ziet ze niet als haar taak. 

Animo in het dorp

Wat de gemeente betreft is de discussie nu klaar en kunnen er handtekeningen gezet worden onder de verkoop en de erfdienstbaarheid. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet bekend. Tegelijk wil Ede het gesprek over een beheersstichting nog wel aangaan. Als blijkt dat daar veel animo voor is in het dorp, kan die stichting alsnog opgericht worden. Vervolgens kan de stichting dit gebied en mogelijk andere gebieden gaan beheren. Droompark de Zanding heeft inmiddels aangegeven hier in de toekomst best over te willen praten.  

Wat Ede betreft, gebeurt dit overigens pas nadat de verkoop officieel wordt afgerond. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei