Volledig scherm
Edese wijkwaardebonnen worden weinig uitgegeven. © Tamara Reijers

Edenaren laten half miljoen euro liggen

EDE - Inwoners van de gemeente Ede hebben in 2017 een half miljoen euro aan wijkbudget - van de gemeente gekregen- afgeslagen.

Het gaat om geld dat beschikbaar is gesteld door Ede via wijkwaardebonnen. In heel 2017 werd  voor ruim 726.000 euro aan wijkwaardebonnen verstrekt. Inwoners konden  die bonnen zelf gebruiken of doneren aan een ander voor allerlei, leuke, sociale en mooie projecten in de wijk.  

Voorwaarde was wel dat het geld besteed wordt aan iets waar de samenleving beter van wordt. Er zijn inmiddels tal van initiatieven te vinden op de website ededoet.nl.  Het gaat vooral om sociale initiatieven, ook zijn er veel plannen voor de verbetering van de lokale buitenruimte. 

Verkeersmaatjes

Bewoners van de Nettelhorst  in Ede willen bijvoorbeeld verkeersmaatjes aanschaffen voor een veiligere speelomgeving voor kinderen in de buurt, alle buren van de Stompekamperweg in Ede zamelen geld in voor een gezamenlijke buurtborrel  en een groepje Edenaren willen geld voor een beweegtuin aan de rand van het Beatrixpark.  Voor dat laatste initiatief is 10.000 euro nodig, de beweegmaatjes kosten 150 euro. 

Bon activeren

Drie keer dit jaar kreeg een groot deel van de inwoners in 2017 een bon in de brievenbus met de waarde van 7,50 euro.  Maar slechts een deel van de inwoners heeft de moeite genomen om de bon te activeren.  In totaal werd er voor 214.000 euro aan wijkwaardecheques geactiveerd. Slechts 150.000 euro is ook daadwerkelijk toebedeeld aan de projecten die door inwoners zijn bedacht. 

In totaal zijn tot 30 november 2017 152 projecten - groot en klein- uitgevoerd of klaar om uitgevoerd te worden omdat het budget binnen is. Overigens komt het de gemeente niet slecht uit dat niet alle Edenaren hun wijkwaardebonnen uitgeven. In het budget is daar rekening mee gehouden. Zelfs nu een deel van de bonnen in de papierbak verdwijnen, heeft Ede het budget voor 2017 al overschreden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei