De verbouwing van de voormalige Friso-kazerne in Ede.
Volledig scherm
De verbouwing van de voormalige Friso-kazerne in Ede. © Herman Stover

Edese kunstenaars: liever ateliers dan World Art Center

EDE - Ede heeft ambitieuze plannen voor de Friso-kazerne. Hier moet het World Art Center verrijzen. Het moet Ede qua kunst op de kaart zetten. De Edese kunstwereld denkt daar anders over. 

De Edese kunstenaars, verenigd in het Platform Edese Kunstenaars (PEK), zijn erg blij dat de gemeente Ede de Friso-kazerne een kunstbestemming wil geven. 'Fantastisch', meldt het PEK in een brief aan de gemeenteraad. 'We willen graag een positieve bijdrage leveren aan dit initiatief', voegen de kunstenaars er aan toe. Maar een initiatief als het World Art Center zien ze niet zitten. Het museum zou Ede cultureel op de kaart moeten zetten en er zouden jaarlijks tienduizenden bezoekers op af moeten komen. Volgens initiatiefnemer Stanley Bremer zou er een keer per driekwart jaar een tentoonstelling van internationale allure en voor een breed publiek naar Ede moeten komen. 

Kruisbestuiving

De kunstenaars zien een andere invulling voor het kazernegebouw. Het moet plaats bieden aan ateliers,  die afwisselend te gebruiken zijn door Edese kunstenaars, eventueel samen met collega’s en of bezoekers. Hierdoor ziet het PEK een een inspirerende kruisbestuiving ontstaan. Daarnaast ziet de belangenclub kunst als aanjager van maatschappelijk of innovatieve ontwikkelingen. Kunstenaars  zouden met bijvoorbeeld bedrijven, verenigingen, clubs en politici kunnen brainstormen over verschillende maatschappelijke onderwerpen. Tenslotte moet de kazerne ruimte bieden voor educatie. Wat dat precies inhoudt, moet worden overlegd met  onder andere het onderwijs. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei