Volledig scherm
Nieuwbouw in Ede. © Tamara Reijers

Edese starters moeten voortaan met eigen geld woning kopen

EDE - Edese starters op de woningmarkt kunnen geen lening van de gemeente Ede meer krijgen om een deel van hun eerste koopwoning te financieren. B en W hebben gisteren besloten om te stoppen met de zogeheten startersleningen. 

Wethouder Harry van Huijstee meldt dat de leningen niet meer nodig zijn. ,,Ze zijn ingevoerd in 2012", aldus de wethouder. ,,Dat was midden in de crisis. De leningen hebben een positief effect gehad op de doorstroming en de bouw van nieuwe woningen. Als we nu goedkoop gaan lenen heeft dat een prijsopdrijvend effect op de huizenprijzen. Dat willen we niet." Hij voegt eraan toe dat ook de hypotheekregels zijn veranderd. Starters moeten nu sparen of eigen geld meenemen bij de koop van een woning. 

Terugbetalen

Tot nu toe kregen 439 starters een starterslening. Die bedroeg gemiddeld ongeveer 25.000 euro, met een maximum van 30.000 euro. De leners betalen 2,9 procent rente en moeten in 30 jaar terugbetalen. Na de eerste 3 jaar wordt gekeken of terugbetaling echt kan."

De tweede reden voor het stoppen is simpel: het Edese potje is leeg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei