Volledig scherm
© stock.xchng

Eekhoornbrug wacht na jaar nog op eerste eekhoorn

OTTERLO - De twee eekhoornbruggen boven de doorgaande weg in het dorp Otterlo zijn precies nul keer gebruikt door eekhoorns. Dat laat de gemeente Ede weten na vragen van deze krant. De bruggen werden ruim een jaar geleden opgehangen om de populaties aan beide zijden van de Arnhemseweg met elkaar te verbinden. 

Dat is nog niet gelukt, of in ieder geval niet met de twee touwconstructies die samen 12.000 euro kostten. 

Pinda's

Camera's op de Eekhoornbruggen signaleerden al vrij snel na de plaatsing in maart 2016 een eekhoorn op de brug. Het dier kwam mogelijk af op de pinda's die op de brug waren gestrooid. Het project was dus een succes, was de boodschap. Maar dat bleek te vroeg gejuicht. ,,Eén keer is een eekhoorn tot twee meter de brug op gegaan, om daarna weer om te keren’’', zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Zorgen

Ede maakt zich overigens niet direct zorgen over het uitblijven van de dieren, laat de woordvoerder weten. ,,Dieren doen er soms lang over om nieuwe verblijfplaatsen of passages te ontdekken. Zo gebruiken vleermuizen een nieuw aangelegde vleermuiskelder soms pas na vijf jaar.’’ Daar komt bij dat voor de gezonde populatie van de eekhoorns (niet teveel inteelt) het volgens de ecoloog van de  gemeente voldoende is dat één eekhoorn per jaar de brug passeert en zich mengt met de populatie aan de overkant.  

Ruilmiddel

Volledig scherm
De eekhoornbrug in Otterlo. © Herman Stover

De touwbruggen vormden in 2016  een politiek ruilmiddel in onderhandelingen met milieuclubs in de gemeente Ede. Mede vanwege de eekhoorntouwen besloten deze clubs bezwaren tegen een nieuw sportpark aan de Hoenderloseweg in Otterlo in te trekken. Ook elders blijken eekhoornbruggen niet super succesvol. Zo zorgde een peperduur exemplaar in Den Haag (144.000) euro in 2016 voor veel ophef toen bleek dat er slechts enkele dieren de burg passeerden. 

Vilmar Dijkstra van de Zoogdierenvereniging was destijds bij de aanleg betrokken. Inmiddels heeft hij het project losgelaten. Echt te kijken staat hij niet van het nieuws. ,,Het kan even duren voor ze de bruggen vinden. Er zijn veel factoren die een rol spelen. Maar het kan uiteindelijk ook dat ze niet op de juiste plek hangen. En toch: uiteindelijk zijn alle eekhoornbruggen die zijn aangelegd, wel gebruikt.''  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei