Volledig scherm
Foto-impressie Hanshan Roebers

Eindelijk een plek voor 'Paal Bernhard'

WAGENINGEN - Het Wageningse kunstwerk ‘Vrijheidsvuur’ van Hanshan Roebers, in de volksmond bekend als de ‘Paal van Bernhard’, krijgt eindelijk een plaats. De voortuin van studentenvereniging Ceres wordt de nieuwe locatie.

De 'Paal van Bernhard' heeft eindelijk een plaats gevonden in Wageningen.

Het kunstwerk van Hanshan Roebers, dat eigenlijk Vrijheidsvuur heet, wordt geplaatst op het gazon voor de studentenvereniging Ceres. Dat ligt op een steenworp van het 5 Mei Plein en Hotel De Wereld, waar het object eigenlijk zou worden geplaatst.

Het Vrijheidsvuur is in 2004/2005 in opdracht van de gemeente Wageningen door Roebers ontworpen voor het 5 Mei Plein. Plaatsing van het kunstwerk op die locatie zorgde voor een hoop commotie in Wageningen. De actiegroep Wageningen niet voor Paal haalde circa 1300 handtekeningen op tegen plaatsing van de 'Paal van Bernhard'. Eind 2005 eiste de gemeenteraad dat burgemeester en wethouders op zoek gingen naar een alternatieve locatie.

Die is nu dus gevonden. Althans, als de leden van Ceres hun goedkeuring geven. Dat gebeurt 29 mei. "Als senaat zijn wij enthousiast", zegt president Gerco Niezing. "Ik heb ook een positief gevoel over de mening van de leden."

Burgemeester Geert van Rumund is blij met de nieuwe plaats. Wanneer het Vrijheidsvuur daadwerkelijk wordt geplaatst, kan hij niet zeggen. "Zo snel als wettelijk en technisch mogelijk is", verwijst hij naar alle procedures die nog moeten worden doorlopen. Van Rumund voegt eraan toe dat er zeker geen proefplaatsing komt, zoals drie jaar geleden.

Alexander Pechtold, de Wageningse burgemeester ten tijde van de aankondiging van de komst van de 'Paal', is erg blij dat er een nieuwe plaats is gevonden. " Op slechts enkele meters van de oude plaats", weet Pechtold. " Historisch dus alleszins aanvaardbaar. Maar wat ik veel belangrijker vind, is dat de betrouwbaarheid van het bestuur is gewaarborgd richting sponsors. Er dreigde een patstelling te ontstaan."

Oeds de Kroon, voorzitter van het Wagenings Ondernemers Contact, dat veel geld in het kunstwerk stak, is ook blij. "Wij zijn tevreden dat eindelijk een besluit is genomen. De plaats doet er minder toe."

Ook Ed Dumrese, coördinator van het 4/5 mei comité, is blij met het besluit en de plaats. "Het is een belangrijk onderdeel van het uitstralen van de vrijheidsgedachte. Ik hoop dat nu nog meer mensen zich betrokken voelen bij de vieringen en herdenkingen op 4 en 5 mei."

De leden van Wageningen niet voor Paal waren gisteren onbereikbaar om commentaar te geven op de nieuwe plaats van het werk.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei