Volledig scherm
Ballonnen blazen onder aanvoering van Emile Ratelband bij de opening van de expositie Wijsheid aan de wand in het Tegelmuseum in Otterlo. Rechts directeur Martin van Meurs van het museum. foto Herman Stöver

Emile's leven heeft wel een program

OTTERLO - Misschien wel de meest bekende tegeltjeswijsheid is aan Emile Ratelband niet besteed. De goeroe van het positief denken heeft niets op met twijfelaars en zwartkijkers, zo houdt hij zaterdag in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo zijn gehoor voor.

Bij hoeveel grootmoeders hangt de leus 'Van het concert des levens krijgt niemand een program' boven de schouw, in het toilet of bij het aanrecht? Niet bij Ratelband, want de spraakwaterval zal tot aan zijn laatste zucht bestrijden dat het lot van een mens vooraf bepaald is. Dus ook bij de opening van de nieuwe, tijdelijke expositie in een van de zalen van het museum aan de Eikenzoom. "Wat gebeurt er als je 's ochtends in de spiegel kijkt? Zeg je 'oh shit'? Dan wordt het met die dag niks'", voorspelt Ratelband zijn gehoor beslist.

Het Tegelmuseum in Otterlo ziet deze zomer een oude wens in vervulling gaan. Een kleine tentoonstelling van tegeltjes met wijze, soms opbeurende, maar vaak ook versleten teksten, zoals ze in de vorige eeuw overal te zien en te koop waren. Natuurlijk met toppers als 'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens en 'Zonder geluk vaart niemand wel'.

Gelukkig weet het Tegelmuseum er ook een eigentijdse draai aan te geven, dankzij het radioprogramma Kunststof van de NPS, dat dagelijks iemand uit het culturele leven in Nederland interviewt. Aan het eind van het programma vullen alle bezoekers hun eigen tegel. En die verzameling, een paar honderd stuks, is nu tijdelijk van Hilversum naar Otterlo verhuisd. 'Liever buitenstaander dan binnenvetter', meldt schrijfster Helga Ruebsamen in de stijl van Ratelband.

Tussen neus en lippen door ontkracht het Tegelmuseum nog even dat de tegel met spreuk vooral iets van de laatste eeuw is. Achter glas liggen enkele kostbare exemplaren uit een scheepswrak uit 1561. 'Alle dinc heeft synen tyt' staat daar te lezen.

Die tijd gunt Ratelband zichzelf én de bezoekers van het Tegelmuseum niet. Het liefst vandaag nog moet iedereen zijn lot in eigen hand nemen. "Vraag 's ochtends wie de mooiste van de badkamer is. Bal je vuisten en roep 'Tsjakka'. En de dag kan niet meer kapot", zegt hij overtuigd.

Het laat zich raden wat er op de tegel van Ratelband staat.....

Expositie Wijsheid aan de wand,

Nederlands Tegelmuseum, Eikenzoom 12 in Otterlo. Tot 25 oktober.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei