Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe Oranje Nassauschool. © Gemeente Ede

Enkawijk in Ede krijgt eigen basisschool

EDE - De bewoners van de Enkawijk in Ede moeten het nu nog doen zonder basisschool in hun buurt. Maar daar komt snel verandering in. Met ingang van het nieuwe schooljaar start de christelijke basisschool Oranje Nassau met twee kleuterklassen. 

Die komen voorlopig in een noodvoorziening in het Poortgebouw van de voormalige Enkafabriek, niet ver van het spoor en het station Ede-Wageningen. Over ruim een jaar gaan de kleuters met de rest van de leerlingen naar een splinternieuw onderkomen voor acht klassen in het Kantinegebouw van dezelfde fabriek.

Anton Mauvestraat

Quote

We zien het als een uitdaging om op het Enkater­rein een mooie nieuwe school neer te zetten, waar iedereen zich thuis voelt

Leo Trommel, directeur Oranje Nassauschool

Nu nog is de Oranje Nassauschool met 130 kinderen gehuisvest aan de Anton Mauvestraat een eindje verder op, in een vergrijzende wijk. Directeur Leo Trommel is blij met de verhuisplannen. Hij ziet op de nieuwe locatie ook mogelijkheden om langzaam te groeien naar 180 leerlingen. ,,We zijn een van de oudste scholen van Ede, maar we zien het als een uitdaging om op het Enkaterrein een mooie nieuwe school neer te zetten, waar iedereen zich thuis voelt", aldus Trommel. De nieuwe leerlingen hoeven niet per se van christelijke huize te zijn, want de school staat ook open voor andere gezindten.

Om ook goed bewegingsonderwijs te kunnen geven wordt er een nieuwe gymzaal gebouwd dicht bij de nieuwe school. Die is voorzien van allerlei technologische hoogstandjes, die het gymmen nog aantrekkelijker maken voor de kinderen, verzekert wethouder Johan Weijland. Ook hij is blij met een basisschool op het Enkaterrein.

Boei

Weijland legt uit dat het Kantinegebouw straks wordt gehuurd van de eigenaar, erfgoedorganisatie Boei. De gymzaal komt in handen van Sportservice Ede, die er voor zorgt dat hij ook buiten schooltijd wordt verhuurd. Het gebouw waar de Oranje Nassauschool nu nog zit, wordt na de verhuizing het nieuwe onderkomen voor de dislocatie van de Koepelschool aan de Oranjelaan. Weijland meldt dat er eerst plannen waren dat schoolgebouw te vernieuwen, maar dat verhuizing een betere oplossing is.

Omdat veel kinderen van de Oranje Nassauschool straks drukke wegen moeten oversteken, zijn speciale verkeersmaatregelen genomen. Zo komen er verkeersbrigadiers en hekken op de kruising van de Anton Mauvestraat en de Tooroplaan en worden de oversteektijden van de verkeerslichten bij de Emmalaan en Bennekomseweg verdubbeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei