Volledig scherm
Bij de botsing op de Rijksweg in Ede is zondagmiddag een inzittende van de auto overleden. Vier anderen raakten gewond. © News United / Alfred Ruitenga

Fataal ongeval op Rijksweg treft Edes gezin

UpdateEDE - Bij een eenzijdige aanrijding op de Rijksweg (N224) in Ede is aan het eind van de middag de 36-jarige moeder van een gezin om het leven gekomen. De 43-jarige vader is zwaargewond met de traumahelikopter naar het UMC in Utrecht gebracht en vecht daar volgens meerdere bronnen nog voor zijn leven.  

De auto, een zwarte Volkswagen Touran, belandde rond 17.40 uur door nog onbekende reden van de weg, raakte twee verkeersborden en kwam tegen een boom tot stilstand. De moeder, die achterin tussen twee kinderen zat, schoot naar voren en overleed ter plaatse. Een ander kind zat voorin de auto. De drie kinderen, van 10, 7 en 1,5 jaar, maken het volgens de politie 'naar omstandigheden goed.'

Afremmen

Het ongeluk gebeurde rond 17.40 uur op de N224. De provinciale weg scheidt op dat punt in Ede de wijken Veldhuizen A en de Kernhem. De zwarte Volkswagen kwam uit de richting Veenendaal en knalde ter hoogte van een oversteekplaats tussen twee verkeerslichten door op een boom. Vlak voor het fatale punt moeten auto's net afremmen van 70 naar 50 kilometer per uur, iets wat veel auto's nalaten op die plek. Of de vrouw een gordel droeg kan de politie niet zeggen.

Lees ook: Dode en vier gewonden bij frontale botsing met boom in Ede

Getuigen snappen niet hoe de auto van de weg raakte. Volgens de politie hoefde de bestuurder niet te remmen of uit te wijken. Ook van een technisch mankement zoals een klapband leek geen sprake. 

Een leerling-verpleegkundige die passeerde heeft eerste hulp verleend maar dat mocht voor de vrouw niet meer baten.

Traumahelikopter

Direct na het ongeval, rond 17.45 uur, hebben hulpdiensten de plek en de verongelukte Volkswagen Touran afgeschermd en was de weg ook deels dicht. Een traumahelikopter is geland en meerdere ambulances en brandweerlieden verleenden hulp.

De Dienst Verkeersongevallen Analyse heeft onderzoek gedaan. Rond 20.30 uur werd de plek van het ongeval opgeruimd, is de auto afgesleept en werd ook de weg weer vrijgegeven.

Volledig scherm
© News United / Alfred Ruitenga

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei