Volledig scherm
Ingrid de Gelder met dochter Femke. © Herman Stöver

Femke (1) uitgezet naar Australië ondanks vader met losse handjes

AMERONGEN - Familie en vrienden van Ingrid de Gelder (33) uit Amerongen zijn een petitie gestart met als doel de 15 maanden oude dochter van de vrouw in Nederland te kunnen houden. 

Het gerechtshof in Den Haag heeft vorige week besloten dat het kind, al dan niet met de moeder, voor 4 november uitgezet moet worden naar Australië. Daar woont de vader en is het kind geboren.

De Gelder woonde met haar Australische man in Brisbane en was eind vorig jaar op familiebezoek in Nederland. Ze deed toen aangifte van ernstige mishandeling door haar man, waarvoor hij ook veroordeeld is. Hij vertrok naar Australië en De Gelder bleef met haar dochter Femke in Nederland.

Kinderontvoering

De vader ontkent de mishandeling nu en heeft een zaak aangespannen waarin hij haar beschuldigt van kinderontvoering. Die heeft hij, ook in hoger beroep, gewonnen. Het gerechtshof heeft vorige week gezegd dat de moeder het kind uiterlijk 4 november moet terugbrengen naar Brisbane of haar, voorzien van de juiste reisdocumenten, moet afgeven aan de vader. 

Het verweer van de moeder, dat zij daar niet veilig zijn door het structureel plegen van huiselijk geweld, acht het hof niet bewezen. Volgens de vader was de aantijging een vooropgezet plan om met het kind in Nederland te kunnen blijven.

10.000 keer getekend

Quote

Femke heeft haar leven hier. Daar heb ik niets, alleen een ex waar ik doodsbang voor ben

Ingrid de Gelder (33)

De petitie 'Baby Femke moet in Nederland blijven' is dinsdag al bijna 10.000 keer getekend. Het is niet helder aan wie de oproep gericht is. Met de deadline van zaterdag 4 november in zicht is het eerder een wanhoopskreet. ,,Iedereen is stomverbaasd’’, zegt De Gelder. ,,Hoe kun je een moeder met een kind van 15 maanden, allebei Nederlands staatsburger, op een vliegtuig zetten zonder iets? Ik heb hier een baan gevonden, een huis, mijn familie en vrienden die me steunen. Femke heeft haar leven hier. Daar heb ik niets, alleen een ex waar ik doodsbang voor ben. Ik hoop dat er iemand is die hier serieus naar kijkt en zegt: Dit kan toch niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei