Volledig scherm
De rotonde aan de voet van de Nieuwe Veenendaalseweg is voor veel fietsers een 'spannende' rotonde. © Herman Stöver

Fietsen moet veiliger in Rhenen

RHENEN - Fietsen moet veiliger in Rhenen. Te beginnen op de Nieuwe Veenendaalseweg waar paaltjes, drempels en andere obstakels het de tweewielers lastig maken. Daar begint de gemeente dit jaar al aan.

Rhenen heeft nog geen fietsbeleid. ,,Dat is ook niet verplicht maar we willen er wel een", vertelt wethouder Jan Kleijn. En dan moet het vooral een zaak van veilig fietsen worden. Want de stad heeft wel een paar knelpunten. Met name Paardenveld en de Nieuwe Veenendaalseweg zijn twee belangrijke wegen met een groot hoogteverschil.

Fietsschouw

Het komt uiteraard niet uit de lucht vallen. ,,We hebben veel mensen gesproken, op straat, via enquêtes, een bewonersavond en met fietsschouwen." Ruim 250 Rhenenaren gaven hun mening. En de Nieuwe Veenendaalseweg wordt het meest als onveilige weg genoemd. 'Als mijn zoontjes (6 en 4 jaar) op de Nieuwe Veenendaalseweg door de fietspadversmalling gaan, vind ik het spannend: worden zij dan niet net op dat moment ingehaald door een auto die zij dan ‘ontmoeten’ wanneer zij uit de versmalling de weg opkomen?' Het is een van de reacties die de gemeente verzamelde. 

Gevaarlijke obstakels

Wethouder Kleijn: ,,Op die straat zijn diverse maatregelen genomen om de veiligheid voor de fietser te verbeteren. Maar uit gesprekken horen we dat ze die juist niet fijn vinden." Zo worden op diverse plekken fietsers kort van de rijbaan geleid met paaltjes en zogenaamde varkensruggen, ronde betonnen bulten als afscheiding tussen weg en fietspad. ,,Nu zien fietsers die afscheidingen als gevaarlijke obstakels."

Het is sowieso een wat smalle weg waar ook nog eens bussen en vrachtverkeer overheen gaat, met wat bochtige stukken en een, in de woorden van de gemeente, 'spannende rotonde' waar het de vraag is of fietsers ook de voorrang krijgen die ze hebben. Veilige oversteekplaatsen worden gemist en de opritten naar de Nieuwe Veenendaalseweg vinden mensen onduidelijk, onoverzichtelijk en daarom onveilig. De aanpak van de weg is slechts een van de vele ideeën die in het nieuwe fietsbeleid staan, maar wel de meest in het oog springende.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Koning plant in Wageningen boom voor wereldwijd bosje Universitrees
    PREMIUM
    Video

    Koning plant in Wageningen boom voor wereldwijd bosje Universi­trees

    WAGENINGEN - Koning Willem-Alexander heeft zaterdag een gummiboom geplant op de Wageningen Campus. Op honderd plekken in de wereld, waar Wageningse afgestudeerden (alumni) wonen en werken, worden dit jaar ook bomen geplant om het wereldwijde onderzoek van de 100-jarige universiteit op een passende wijze te vieren en mondiale verbondenheid te illustreren. De bomen heten Universitrees (wereldwijde universiteitsbomen).

De Vallei