Volledig scherm
Carmen Wijnant bij de kast en koelkast waar mensen gratis overgebleven voedsel kunnen afhalen © Herman Stöver

Foodsharing houdt voedsel uit de vuilnisbak in Wageningen

WAGENINGEN - Een paar honderd Wageningers doen mee aan Foodsharing Wageningen. Zij halen gratis voedsel uit de speciale koelkast en stellingkast bij THUIS aan de Stationsstraat.

Carmen Wijnant weet nog goed hoe ze in Wageningen in aanraking kwam met acties tegen het weggooien van nog bruikbaar voedsel. ,,Ik ging ruim twee jaar geleden met een vriendin naar een diner, waar gekookt werd met spullen die eigenlijk in de vuilnisbak gegooid zouden worden. En dat was een heerlijk diner.''

Zonde

Het zette de nu derdejaars student aan Wageningen UR aan het denken: ,,Eeuwig zonde natuurlijk om dingen weg te gooien die nog goed zijn. Zonde van het geld. En het is natuurlijk niet echt duurzaam. Daar wilde ik dus wat aan gaan doen.''

Quote

In Duitsland doen ze aan dumpsterdi­ving, echt duiken in de vuilnis dus.

Carmen Wijnant, Foodsharing Wageningen

In Duitsland was toen net iemand begonnen met een nieuw Foodsharing-concept. En Wageningen volgde snel, als een van de pioniers in Nederland. Via Foodsharing Wageningen wordt voedsel  ingezameld en uitgedeeld. Wijnant: ,,Het gaat in Duitsland zover dat ze naast het ophalen van spullen soms daadwerkelijk spullen uit vuilnisbakken en afvalcontainers opdiepen, oftewel dumpsterdiving. Echt duiken in de vuilnis dus. Dat doen wij niet, we proberen op andere manieren aan voedsel te komen en in Wageningen lukt dat wonderwel. Er zijn mensen die er echt heel blij mee zijn. Dat kan uit financiële noodzaak zijn, maar ook uit zorg over verspilling. Dat speelt beide in Wageningen.''

Inmiddels staan Carmen Wijnant en de Italiaanse Giulia Pastori als vrijwillige ambassadeurs aan het roer. ,,En we hebben 20 andere vooral jeugdige vrijwilligers. Meer aanmeldingen via wageningenfoodsharing@gmail.com zijn welkom.'' Foodsharing Wageningen communiceert via een eigen facebookpagina: ,,Daar melden we bijna dagelijks welke spullen er binnen zijn. Mensen letten daar op. Er zijn een paar honderd mensen die onze Facebook-pagina nauwlettend volgen.''

Leveranciers

Het aangeleverde voedsel komt overal vandaan. ,,Mensen leveren spontaan, soms blijft er wat over van evenementen zoals de introductiedagen van de universiteit en ook krijgen we spullen van het inloopcentrum Markt 17, als daar wat overblijft van maaltijden. En van een bakker krijgen we soms wat brood, brood is altijd zo weg. Ook van ZamZam en  studentenvereniging KSV krijgen we spullen die anders weggegooid zouden worden.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei