De Freule Lauta van Aysmaflat in de Kerkewijk in Veenendaal die door de in geraakte stichting is gebouwd.
Volledig scherm
De Freule Lauta van Aysmaflat in de Kerkewijk in Veenendaal die door de in geraakte stichting is gebouwd. © Raphaël Drent

Freulezaak Veenendaal: oud-adviseur moet Veenendaal 4,8 miljoen betalen

VEENENDAAL - Een kleine 4,8 miljoen euro. Dat bedrag moet een voormalig adviseur van de Freulestichting betalen aan de gemeente Veenendaal op last van de rechter.

De stichting Freule Lauta van Aysma verloor in 2002 een bedrag van 9,4 miljoen dollar bij een mislukte belegging in Amerika. De gemeente Veenendaal stond toen garant en sindsdien heeft de gemeente al diverse rechtszaken gevoerd. Eind 2016 bepaalde de rechter in een nog niet-gepubliceerd vonnis dat de schade van de gemeente nog altijd 6,5 miljoen euro bedraagt.

Hogere eis

Veenendaal heeft tegen de oud-adviseur die de Freule destijds adviseerde om in zee te gaan met de Amerikanen, een proces aangespannen. In de uitspraak van de rechtbank in Den Haag op 27 december heeft de rechtbank de gedaagde veroordeeld tot een bedrag van een kleine 4,8 miljoen euro. Veenendaal had op twee miljoen euro meer gehoopt: de eis was 6,7 miljoen euro.

Het gaat in deze zaak volgens schrijver en journalist Sameer van Alfen om Henk Keers. Van Alfen schreef een boek 'De Freule, het verhaal van de verdwenen miljoenen' over de affaire. Volgens Van Alfen op zijn blog van deze dinsdag was Keers al eerder in beeld bij de gemeente. De zaak tegen Keers belandde echter jarenlang in de ijskast, omdat hij in 2004 failliet werd verklaard. Nadat het faillissement was opgeheven, startte de gemeente in 2016 alsnog een nieuwe rechtszaak tegen de adviseur om haar resterende schade bij hem te kunnen claimen, aldus Van Alfen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei