Volledig scherm
Het nieuwe pand van Unilever wordt nu afgerond op de Wageningen Campus. Aan de andere kant van de weg moet Born-Oost worden ontwikkeld. © Foto Unilever

Geld nodig voor meer bedrijven op campus Wageningen: provincie betaalt mee

WAGENINGEN - Om nieuwe bedrijven naar de campus te trekken is geld nodig. Woensdag wordt duidelijk of de provincie er 1,5 miljoen voor over heeft.

Provinciale Staten besluiten woensdag over het voorstel van Gedeputeerde Staten om een subsidie van 1,5 miljoen euro aan Wageningen UR beschikbaar te stellen. 

Dit geld is voor het verbeteren van de lokale infrastructuur voor wegen en elektriciteit op de Wageningen Campus. Gedeputeerde Staten geven aan dat deze investering nodig is om vestiging van nieuwe bedrijven op de campus mogelijk te maken.

Duurt enkele jaren

Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR, zegt dat het gaat om de Born-Oost. Dat is het deel van de campus dat ligt ten oosten van de Mansholtlaan. Daar zijn al enkele jaren het NIOO en de Aeres Hogeschool gevestigd. Nieuwe bedrijvigheid laat naar alle waarschijnlijkheid nog wel enkele jaren op zich wachten. 

,
,We zijn nu aan de andere kant van de weg bezig met de afronding van de komst van Unilever. Vervolgens gaan we een tweede gebouw voor Plus Ultra bouwen. We zijn samen met Kadans in gesprek met verschillende bedrijven of dat voor hen een optie is.’’

Vink zegt dat ook voor de Born-Oost met verschillende partijen overleg wordt gevoerd om zich daar te vestigen. ,,Die willen natuurlijk wel weten wat de voorzieningen zijn op zo'n terrein. Met alleen een kaal bouwvlak kunnen ze niets.’’ Bij de planontwikkeling voor de oostkant van de campus zijn ook de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland nauw betrokken. Vandaar ook de subsidie van de provincie.

Quote

Bedrijven willen weten wat de voorzienin­gen zijn op zo'n terrein. Met alleen een kaal bouwvlak kunnen ze niets.

Simon Vink

Strategisch

Namen noemen wil Vink niet. Wanneer wel, is nog onduidelijk. ,,Het gaat om periodes van een paar jaar. Het is voor de meeste bedrijven een strategische beslissing om met hun research- en development afdelingen te verhuizen. Dat betekent ook dat ze dan ergens een desinvestering moeten doen. Zoiets beslis je natuurlijk niet op korte termijn.’’

 Toch noemt hij ook een mogelijkheid dat het eventueel sneller kan. ,,Als een bedrijf een nieuwe vestiging wil openen in Nederland of zelfs Europa, hoeven ze vaak niet elders iets anders te sluiten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei