Volledig scherm
Dieren als verkeersremmende maatregel in Overberg. © William Hoogteyling

Gemist? Dieren als verkeersdrempel en een voorzichtige beeldenstorm

de week in 4 verhalenDeze week geen tijd gehad voor de mooie verhalen uit de regio? Wij hebben een paar pareltjes voor je op een rij gezet.

Premiumverhalen van deze week

Kippen als verkeersdrempels - Drempels, wegversperringen of flitsers tegen hardrijdende automobilisten, vergeet het maar. In het Utrechtse dorp Overberg lossen ze het heel anders op. Daar zetten ze levende dieren in. Op de Haarweg in het dorp onder de Amerongse berg lopen deze dieren gewoon over straat, speciaal om hardrijders af te remmen. Overberger Wilhelm van de Vooren (51) wil ze nu ook bij hem in de straat.

Een voorzichtige beeldenstorm in Cunerakerk - De Cunerakerk in Rhenen heeft één van de mooiste doksalen in Nederland. Kunsthistoricus Anton van Run schreef er een boek over. Maar voor de restauratie van het monument is ook geld nodig. De stichting zal zelf voor een deel bijdragen aan de restauratiekosten, maar rekent ook op geld van verschillende fondsen. Willem van Ommeren: ,,De kosten komen in ieder geval niet ten laste van de kerkgemeenschap.”

Op zoek naar een school voor Noah - De ouders van Noah (5) willen een school opzetten voor hun zoon en kinderen zoals hij. Omdat hij bijna nergens terecht kan voor de juiste begeleiding en onderwijs. Want Noah heeft specialistische hulp nodig. Ze realiseren zich wel dat ze niet met z’n tweeën een school kunnen opzetten. ,,Hoe meer mensen wij spreken, hoe meer deuren er open gaan. We krijgen veel steun. Waar de school komt? Zo ver zijn we nog niet. Ergens in de Vallei. We hopen nu eerst met ouders in contact te komen.’’

Tegen de voedselverspilling - Lous van Vloten-Doting zette 12 jaar geleden samen met een paar vrienden de Voedselbank Neder-Veluwe op. Nu neemt ze afscheid als voorzitter. Wageningen onderscheidde haar voor haar inzet met het erezilver van de stad. ,,Voedsel is iets heel primairs. Bovendien ben ik tegen voedselverspilling en help ik graag anderen”, aldus Van Vloten in het vrijdaginterview van deze week.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei