Gerard Slotboom in een palmpasenoptocht in 1969.
Volledig scherm
Gerard Slotboom in een palmpasenoptocht in 1969. © Beeldbank Wageningen

Gerard Slotboom was geliefd bij alle Wageningers

WAGENINGEN - Iedereen die het Wageningen van voor 1978 heeft gekend, heeft Gerard Slotboom ook gekend. Het kon niet missen. Als je naar de stad ging, kwam je hem geheid tegen. 

Een kleine man met het Syndroom van Down, steevast lopend met een trommel op de buik. Slotboom hoorde net zo bij Wageningen als Hotel De Wereld en de uiterwaarden, om maar wat te noemen. ,,Gerard was een mongooltje, zoals ze dat toen zeiden", zegt stadschroniqueur Willem Straatman. ,,Hij liep meestal in zo'n drollenvangertje, was vreselijk gek op muziek en had altijd een trommeltje bij zich. Je kwam hem vaak op straat tegen. Zag je de muziekkorpsen van Ons Genoegen, HBS of de Stedelijke Harmonie, kon je er donder op zeggen dat Gerard er achter aan kwam."

Quote

Als kleine jongens maakten we soms ook trommels van oude koekblik­ken en dan gingen we met zijn allen achter Gerard aan

Willem Straatman

Straatman heeft veel herinneringen aan Slotboom. ,,Als kleine jongens maakten we soms ook trommels van oude koekblikken en dan gingen we met zijn allen achter Gerard aan. Ik herinner me ook dat hij vaak bij bakker Mekking een broodje ging halen. Dan liet hij het erna bij slager Wijnveen beleggen en haalde hij bij groenteboer Jansen een appel en bij cafébaas Jan de Jong een kopje koffie. Hij sloot dan af bij de toenmalige bioscoop. Het tekent maar hoe geliefd hij was in Wageningen. Echt bij iedereen."

Straatbeeld

Na 1978 verdween de in 1924 in Wageningen geboren Slotboom uit het straatbeeld. Zijn gezondheid verslechterde en hij verdwaalde steeds vaker. Hij verhuisde eerst naar Bennekom en later naar Lunteren, waar hij in 1987 overleed. Hij is begraven in zijn Wageningen.

Vanmiddag onthult burgemeester Geert van Rumund de Gerard Slotboomkade aan de zuidkant van de Rijnhaven. ,,Heel bijzonder", zegt straatnaamexpert René Dings. ,,Er zijn in Nederland wel meer voorbeelden van straten die naar dorpsfiguren zijn genoemd, maar bij mijn weten nooit naar iemand met het Syndroom van Down." 

Markant

Van Rumund heeft zich sterk gemaakt voor de komst van een Gerard Slotboomstraat, -plein, of -laan. Dat heeft een tijdje geduurd en het werd uiteindelijk een kade. ,,Er zijn nu eenmaal niet zoveel straten te vernoemen in Wageningen", verklaart de burgemeester. Hij vindt het belangrijk dat er ook straten naar 'gewone' Wageningers worden vernoemd. ,,En Gerard Slotboom was niet alleen een gewone Wageninger, hij was ook een markante Wageninger die bij iedereen geliefd was." 

Straatman is blij met de Gerard Slotboomkade. ,,Geweldig. Echt geweldig. Wageningen telt veel te weinig straatnamen die zijn vernoemd naar echte Wageningers. Gelukkig zie je dat nu langzaam aan veranderen. Neem bijvoorbeeld die straten die naar FC Wageningen-voetballers zijn vernoemd. Maar ik zou ook graag straten zien die te maken hebben met de grafische - of tabaksindustrie of de steenovens."

Gerard Slotboom bij het afscheid van burgemeester Maarten de Niet.
Volledig scherm
Gerard Slotboom bij het afscheid van burgemeester Maarten de Niet. © Beeldbank Wageningen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei