Volledig scherm
Gerrit van Elst was in april nog één keer terug op De Wageningse Berg. © Foto Raphael Drent

Gerrit van Elst, laatste held van winnend Wageningen in 1948, overleden

VEENENDAAL - Hij was de laatst overgebleven speler van het team van WVV Wageningen dat in 1948 de nationale voetbalbeker won. Donderdag overleed Gerrit van Elst op 100-jarige leeftijd.

Van Elst was 15 jaar keeper op de Wageningse Berg, maar het winnen van de KNVB-beker was ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn langdurige carrière. De Veenendaler van Dodewaardse komaf was de grote held van de finale tegen het Amsterdamse DWV. In het Olympisch Stadion hield Van Elst in de beslissende strafschoppenreeks met katachtige reflexen tot twee keer toe een opponent van scoren af.

Betaald voetbal

Quote

In de oorlog heb ik een keer een worst mee naar huis gekregen, maar verder heb ik nooit een cent gebeurd

Gerrit van Elst

De voormalige doelman had waarschijnlijk talent genoeg om het tot betaald voetballer te schoppen, maar was eigenlijk te vroeg geboren. Toen Nederland in 1954 overging tot het officieel betalen van voetbalspelers was Van Elst net gestopt. Hij is dus altijd amateur gebleven. ,,In de oorlog heb ik een keer een worst mee naar huis gekregen, maar verder heb ik nooit een cent gebeurd'', zei Van Elst in een interview met De Gelderlander in april van dit jaar. Daarin vertelde hij ook over de interesse van de Arnhemse aartsrivaal Vitesse. Hij ging niet in op de avances. ,,Waarom zou ik het doen? Geld betaalden ze niet, ik kon net zo goed bij Wageningen blijven." Het maakte de populariteit van de volksheld alleen maar groter. 

De Betuwenaar had overigens wel een privilege. Als Wageningen een wedstrijd moest spelen, haalde een taxi hem op in zijn woonplaats Dodewaard, waar Wageningen de talentvolle keeper als jeugdspeler ontdekte. Van Elst kwam altijd - weer of geen weer - met de fiets naar de Wageningse Berg om te trainen. Legendarisch is het verhaal dat hij in de oorlog op een fiets met houten banden door de sneeuw kwam aangereden. Het geluid was van verre te horen. 

Opsodemieteren

Van de bekerfinale zelf herinnerde hij zich niet zoveel meer. Dat Wageningen uitgelopen was, dat wist hij nog. En dat hij twee penalty's pakte ook. Maar of het nou in het Olympisch Stadion was of in de Kuip, kon hij niet met zekerheid zeggen. Na afloop kregen de spelers een etentje, maar van uitbundige huldigingen herinnerde hij zich niks. ,,Na dat etentje moesten we opsodemieteren.''

De laatste jaren woonde de Wageningse held in een verzorgingshuis in Veenendaal.

Volledig scherm
Het elftal van Wageningen dat in 1948 de KNVB-beker won. Derde van links Gerrit van Elst. © Foto Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei