Volledig scherm
WhatsApp. Foto ter illustratie. © EPA

Getraumatiseerde Edenaar vrijgesproken van oplichting

ARNHEM – Een 21-jarige Edenaar kan nooit degene zijn geweest die een zeventigjarige vrouw oplichtte door zich via WhatsApp voor te doen als haar zoon en te vragen of ze geld aan hem wilde overmaken.

De uit Syrië gevluchte Edenaar beheerst de Nederlandse taal daarvoor niet goed genoeg, oordeelde de rechtbank vrijdag. Ze sprak hem vrij van de oplichting. De vijfhonderd euro die de moeder na het WhatsAppbericht overmaakte kwam terecht op een bankrekening die op naam stond van de Edenaar. Maar de rechtbank oordeelde dat niet kan worden vastgesteld dat de Edenaar de rekening ook daadwerkelijk gebruikte. Ze sprak hem ook vrij van verduistering.

Getraumatiseerd

Wel werd de man veroordeeld tot negen maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk voor diefstallen, de mishandeling van zijn zusjes en het vernielen van huisraad bij zijn moeder.

De Edenaar is ernstig getraumatiseerd door de oorlog en gebruikt drugs. Het vermoeden bestaat dat hij lijdt aan psychoses. Op advies van gedragsdeskundigen legde de rechtbank een klinische behandeling op van een half jaar, gevolgd door een ambulante behandeling van een jaar. De man zit al zolang vast dat hij meteen naar de kliniek kan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei