Volledig scherm
PREMIUM
De Soepfiets van het Leger des Heils. © Herman Stöver

Gezellig een bak soep eten met de daklozen

blogHet zal je maar overkomen. Je hebt geen dak boven je hoofd en er is nergens opvang voor je. Het is de dagelijkse realiteit voor een groep daklozen, die hun bivak hebben opgeslagen in de bossen rond Ede. 

Quote

Ik moet er niet aan denken dat ik zelf iedere week bij de Soepfiets langs zou moeten

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Veel mensen uiten alleen hun oprechte verbazing dat dit mogelijk is anno 2019. Maar gelukkig zijn er ook mensen die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om de situatie van de buitenslapers, zoals ze ook wel worden genoemd, te verlichten.

Onlangs ben ik een keer mee geweest met de Soepfiets van het Leger des Heils. Het was een koude woensdagavond, de thermometer bleef steken op 1 graad onder het vriespunt. Niet echt weer om in het bos te kamperen.

Op verschillende plekken in Ede stopte de Soepfiets. Soep, koffie, thee en warme chocomel vonden gretig aftrek bij de daklozen. Wie het nodig had, kreeg ook een jas, broek of slaapzak.

Ondanks de weinig aantrekkelijke leefomstandigheden van de buitenslapers waren ze stuk voor stuk goed te spreken. De gesprekken onderling en met de vrijwilligers van het Leger des Heils waren ontspannen.

Ik vond het zelfs een soort van gezellig. Ook viel me de solidariteit op. Of de vrijwilligers soms wisten waar die of die uithing, want die hadden ze al een paar dagen niet gezien.

Natuurlijk weet ik niet hoe ze zijn als er geen soepfiets in de buurt is, maar ik vind het heel mooi dat zoiets bestaat. Het is toch een kleine verkwikking in het zware bestaan van de buitenslapers.

Ik moet er niet aan denken dat ik zelf iedere week bij de Soepfiets langs zou moeten. En wat was ik blij toen ik thuis weer lekker in mijn warme bed lag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei