Volledig scherm
Deelnemers aan een oefening dijkbewaking op en langs de Grebbedijk. © Tamara Reijers

Grebbedijk móet en zal in 2024 klaar zijn

WAGENINGEN - Eén ding staat als een paal boven water. De Grebbedijk is zó belangrijk dat de dijk hoe dan eind 2024 aan de nieuwe strenge veiligheidsnormen moet en zal voldoen. Waardoor de kans op overstroming van de gehele Gelders/Utrechtse Vallei verkleind wordt tot eens in de 100.000 jaar.

Op dit moment wordt er nog stevig gediscussieerd over de vraag hoe. En welke kansen er nog liggen om natuur of juist recreatie meer ruimte te geven. Ronald Löhr, projectmanager van het Waterschap voor de Grebbedijk, maakte maandagavond tijdens een goed bezochte bijeenkomst in het stadhuis duidelijk dat nieuwe ideeën in dit stadium nog welkom zijn.

Deadline

Quote

Van uitstel verster­king Grebbedijk zal geen sprake zijn

Ronald Löhr, projectmanager Grebbedijk

 Maar ook dat dat wel een deadline kent: ,,Het rijk stelt heel nadrukkelijk dat de Grebbedijk, voor Nederland overigens een unieke dijk omdat die tussen twee bergen ligt, zo belangrijk is dat de veiligheid voor de honderdduizenden mensen daar achter cruciaal is. En van uitstel van versterking van de Grebbedijk zal geen sprake zijn.’’ Als de verschillende partijen het niet met elkaar eens worden over welke aanpak gewenst is zal het waterschap er hoe dan ook voor zorgen dat de dijk eind 2024 aan alle normen voldoet.
Op 24 januari kan iedereen in Junushoff ideeën spuien, op 29 januari is er een laatste kans voor de Wageningse politiek om met nieuwe suggesties te komen. 

Natura 2000

Natura 2000 stelt scherpe grenzen aan wat er kan in de uiterwaarden. Maar ten westen van de Pabstsendam bijvoorbeeld ziet Löhr wel mogelijkheden voor andere belangen dan natuur. Als Wageningen veel aanvullende wensen zou hebben (extra natuur, water voor watersporters of verplaatsing van de jachthaven bijvoorbeeld) zou de gemeente nu al kunnen beginnen met sparen. Investeren is pas na 2023 aan de orde.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei