Volledig scherm
Peilstok op de Grebbedijk.

Grebbedijk sterker, mét nieuwe kansen

WAGENINGEN - Waterschap Vallei en Veluwe gaat de komende jaren, samen met andere betrokkenen, aan de slag met Grebbedijk. Deze dijkversterking biedt ook kansen voor het omliggende gebied. Daarover wordt woensdagavond gepraat in schouwburg Junushoff in Wageningen.

Volledig scherm
De uiterwaard langs de Grebbedijk. © Tamara Reijers

De slechts vijf kilometer lange Grebbedijk is cruciaal voor de gehele Gelders-Utrechtse Vallei en beschermt 250.000 inwoners tot voorbij Amersfoort tegen overstromingen bij hoogwater. De dijk verbindt de hoogtes van het Veluwemassief (Wageningse Berg) met de Utrechtse Heuvelrug (Grebbeberg). Het waterschap ziet kansen voor natuur, recreatie, toerisme, economie, eventueel woningbouw en verkeersveiligheid.

Een jaar geleden werd een eerste bijeenkomst gehouden. Sindsdien beginnen er ideeën te ontstaan die naast de belangrijkste functie als waterkering mogelijk zijn. Die ideeën zijn heel divers, ook de verplaatsing van de jachthaven in Wageningen hoort er bij. 

Verschillende groepen denken mee. Sinds een klein jaar zijn de ‘Dijkdenkers’ ontstaan; een groep actieve bewoners en ondernemers uit de regio. Zij praten mee met het waterschap, net als de gemeente Wageningen, de beide provincies, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. De bijeenkomst begint woensdag om 19.30 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei