Volledig scherm
2019-03-20 21:40:44 UTRECHT - GroenLinks kijkt naar de exitpolls tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. © ANP

GroenLinks grootste in provincie Utrecht, SGP en Denk ieder één zetel

UTRECHT - GroenLinks is de grootste partij in Utrecht bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het zag zijn zetelaantal verdubbelen naar 8 en heeft er nu net zoveel als de VVD, die er eentje kwijtraakte. Nieuwkomer Forum voor Democratie is met 6 zetels in één klap de derde partij geworden in het provinciehuis.

D66, de afgelopen jaren samen met de VVD de grootste partij, moet daarentegen fors inleveren. Van de 9 zetels houdt ze er 5 over. De VVD verloor een zetel en eindigt met 8 naast GroenLinks. Dat betekent dat de coalitie van GroenLinks, D66, CDA en de VVD een kleine meerderheid behoudt.  

Het CDA verloor 1 zetel en eindigt op 5. Ook de Partij voor de Arbeid verliest één zetel en eindigt met 4 zetels. De PVV halveert en houdt twee zetels over. De ChristenUnie won een zetel en komt op 4 zetels. De partij voor de Dieren en SP eindigden met 2 zetels, 50Plus veroverde één zetel.

Van den Dikkenberg in de Staten

Denk behaalde 1 zetel, net als de SGP. Daarmee heeft Bertrick van den Dikkenberg uit Elst (gemeente Rhenen) een zetel veroverd. Vannacht - toen de partij nog op twee zetels stond - was hij al bevreesd dat de SGP die tweede zetel kwijt zou gaan raken. Wie voor Denk de zetel in gaat nemen, is nog niet bekend. De partij heeft met Veenendaler Gökhan Çoban en Hanane Bittich een lijsttrekkersduo.

De eerste peilingen wezen woensdagavond al op een grote overwinning voor de partij van Thierry Baudet. Even voor twaalf uur was duidelijk dat Forum de grootste is geworden in Nieuwegein en Vijfheerenlanden. In meerdere gemeenten werd Forum de tweede partij, zoals in De Ronde Venen, Wijk bij Duurstede en Rhenen.

Kandidaten van Forum waren woensdagavond niet aanwezig op de uitslagenavond op het Utrechtse provinciehuis. De partij hield een bijeenkomst in theater Figi in Zeist. Arne Schaddelee, lijsttrekker van de ChristenUnie, ziet niet uit naar de gesprekken met Forum. ,,Ik ken de provinciale kandidaten niet, maar van de landelijke partij gruw ik.”

PVV

PVV-lijsttrekker René Dercksen denkt dat zijn partij stemmen is kwijtgeraakt aan Forum. ,,Maar wij niet alleen. In Renswoude eet Forum het CDA voor de helft op.” Volgens Dercksen komt de grote winst van Forum voor Democratie mede doordat ‘er ontzettend op Baudet is ingehakt’. ,,Kiezers hebben gedacht: dat laten we niet gebeuren.”

Opkomstcijfers

Zowel in Amersfoort als in Utrecht waren de opkomstcijfers fors hoger dan in 2015. In Amersfoort ging 60,7 procent naar de stembus. Ook in Utrecht was het opkomstcijfers 60,7 procent. Dat is fors hoger dan vier jaar geleden, toen niet meer dan 52,5 procent van de mensen ging stemmen, en het hoogste opkomstcijfer van de vier grote steden. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen was er blij mee. Hij legde een direct verband met het tramdrama eerder deze week. ,,Mensen laten blijken dat ze bij elkaar willen horen. Dat ze met z’n allen één willen zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei