Burgemeester Van Rumund (rechts) nam op een warme en ludieke wijze afscheid van liefst 13 raadsleden.
Volledig scherm
Burgemeester Van Rumund (rechts) nam op een warme en ludieke wijze afscheid van liefst 13 raadsleden. © DG/Eric Wijnacker

Hertelling stemmen Wageningen blijft toch achterwege

WAGENINGEN - Er komt toch geen hertelling van de 12.000 nog niet hertelde stemmen in Wageningen. Een aangekondigde motie van de PvdA werd gisteravond ingetrokken, de ChristenUnie blijft steken op één zetel. Ze komen 20 stemmen te kort op Connect.

,,Ik was stellig van plan om zo'n motie in te dienen’’, zei Mathilde Maijer (PvdA). ,,Maar ik ga het toch niet doen.’’ De reden is dat vrijdag al 6.000 stemmen waren herteld waarvan uit de processen-verbaal was gebleken dat er wat kleine afwijkingen waren. Die aanwijzingen waren er niet voor de vijftien resterende stembureaus zodat de 12.000 stemmen die daar zijn uitgebracht nu niet opnieuw geteld gaan worden.

Definitief

 De consequentie is dat de uitslag nu definitief is.  Peter de Haan (ChristenUnie) is teleurgesteld: ,,We hebben met veel partijen overlegd maar er is niets meer aan te doen.’’ De zittende coalitie heeft gewonnen (6 zetels GroenLinks, 5 voor Stadspartij en 5 voor D66). De andere 6 partijen verdelen de 9 resterende raadszetels: VVD, PvdA en nieuwkomer Connect 2. Voor ChristenUnie, CDA en SP resteert dan voor elk 1 zetel. 

Wisseling

Burgemeester Geert van Rumund nam op warme wijze afscheid van liefst dertien raadsleden, onder wie de complete huidige fracties van CDA en SP: ,,Zo'n forse wisseling van de wacht heb ik nog nooit meegemaakt. Meer dan de helft van de raadsleden vertrekt.’’ 

De vertrekkende CDA-ers, Martijn Weenink en Mirjam Wildekamp, die vorig jaar in de echt verbonden zijn door Van Rumund, zorgden voor een vrolijke noot met hun afscheidsquiz voor de raadsleden. Die quiz met ludieke kennisvragen werd overigens gewonnen door nieuwkomer Moomin-Moslim Ait-Imchi (SP). 

Quote

Ik kom er eerlijk voor uit: het was een dreun

Adriana Hulsmann, afscheidnemend raadslid GroenLinks

Voor de twee langst zittende raadsleden had Van Rumund nog een verrassing. Hans Teunissen (PvdA) en Roeland Janssen (D66) ontvingen een koninklijke onderscheiding. Twee raadsleden maakten er geen geheim van graag doorgegaan te zijn. Adriana Hulsmann kreeg van GroenLinks niet de kans op een derde termijn: ,,Ik kom er eerlijk voor uit. Dat was een dreun.’’

Van Amersfoort

Nog pijnlijker was het afscheid van en voor Petra van Amersfoort (PvdA). Ze kreeg van alle kanten lof toegezwaaid als de ultieme volksvertegenwoordiger, maar haar partij had haar niet hoger gezet dan plek 3. Ze kwam 3 luttele voorkeursstemmen te kort; de steun van 187 Wageningers was net niet voldoende om haar alsnog een plek in de gemeenteraad te bezorgen.

Vertrekker Hettie van Nes (GroenLinks) vatte aan het einde van de lange avond de overheersende mening samen: ,,Iedereen heeft het beste voor met onze stad, we zijn het er alleen niet over eens wat het beste is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei