Boswachter Lennard Jasper in wat officeel de droogste plek is van de hele Veluwe; het Zandenbos bij Nunspeet, hij zit tussen de verschroeide bosbessen: dat wordt niks meer dit jaar, en bij aanhoudende droogteperioden legt de bosbes misschien wel het loodje in de natuur.
Volledig scherm
PREMIUM
Boswachter Lennard Jasper in wat officeel de droogste plek is van de hele Veluwe; het Zandenbos bij Nunspeet, hij zit tussen de verschroeide bosbessen: dat wordt niks meer dit jaar, en bij aanhoudende droogteperioden legt de bosbes misschien wel het loodje in de natuur. © Jelle Boonstra

Het bos zucht, steunt en kraakt onder de droogte

Door de lange droogte zijn bossen in de overlevingsstand geschoten. Boswachter Lennard Jasper laat ons de gevolgen zien. ,,Hier kunnen we alleen maar met grote ogen naar kijken.’’ Een krakende tocht door het droogste bos van Nederland.

In juli moet de bosgrond veren, je shirt hoort aan de stekels van een braamstruik te blijven haken. Het bos hoort enthousiast te ruiken. Maar dit hier is een doffe treurnis, de grond is dor en ingeklonken, overal liggen harde, verschroeide bladeren - het kraakt en het knapt alsof je door de chips loopt (in de kleuren naturel, bolognese en paprika).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei